Angajatii demisionari nu parasesc compania, ci sefii

Poate parea o afirmatie discutabila aceea ca „angajatii care demisioneaza nu parasesc compania, ci sefii”, din cel putin doua puncte de vedere: nivelul de cariera al angajatilor, conjuncturile profesionale diferite de la un caz la altul. Pe de alta parte, la o a doua analiza, indiferent de aceste puncte de vedere, putem spune ca, indiferent de nivelul de cariera si de conjunctura profesionala, fiecare dintre noi are un sef. Astfel, putem continua argumentatia.

Potrivit unor studii recente (americane desigur), doi din cinci sefi nu isi respecta cuvantul dat, peste o patrime din acestia isi vorbesc de rau angajatii. Acestea sunt principalele cauze care duc la demisii din partea oamenilor lor cheie. Rezultatele studiului au aratat, concret, faptul ca:

Citeste si:  Concertul Aerosmith se muta la Zone Arena

39% din angajati cred ca seful lor direct nu se tine de promisiuni.

37% precizeaza ca seful lor nu le recunoaste meritele atunci cand este cazul.

20% din angajati cred ca sefii lor ii vorbesc de rau in fata celorlalti manageri, ca nu le acorda suficienta intimitate si ca ii invinovatesc pe altii pentru a-si ascunde propriile greseli.

60% dintre angajati care isi parasesc locul de munca spun ca au ales aceasta cale din cauza unor conflicte aparute in compania unde lucrau.

Toate acestea converg catre o singura concluzie: angajatii demisionari fac mai degraba parte dintre cei care decid o schimbare profesionala din culpa umana, manageriala, decat din cauza politicilor de companie sau a companiei propriu-zise.

Citeste si:  Implica-te in afaceri

Decizia de a ramane intr-o companie este determinata de mai multe aspecte, incepand cu unele esentiale si obiective, cum ar fi siguranta locului de munca, oferta financiara, sistemul de lucru si continuand cu altele, subiective, cum ar fi mediul de lucru, colegii, raportul de munca ierarhic.

De cele mai multe ori, aspectele subiective constituie motive unice pentru care decizia de a parasi compania este luata. Mai precis… angajatii au puterea sa reziste unui salariu ceva mai mic decat cel pe care il considera potrivit sau unui loc de munca localizat departe de casa, daca mediul de lucru este unul care le permite dezvoltarea, daca sunt apreciati si beneficiaza de suportul colegilor si sefilor. Prin opozitie, in cazul unor raporturi de munca nefavorabile, indiferent de pachetul salarial, oamenii isi asculta „inima” si parasesc destul de usor un loc de munca.

Citeste si:  Insulele Azore, ramasitele Atlantidei

Managerii sunt, in concluzie, atat cei raspunzatori de consolidarea echipelor si motivarea membrilor, cat si de destramarea lor. Poate ca astfel se explica numarul extrem de mare al cursurilor si trainingurilor de management si leadership pe care trebuie acestia sa le urmeze.


3 Comentarii
 1. Eu sunt o persoana norocoasa din acest punct de vedere. Desi la inceputul carierei mel am nimerit pe un loc de munca unde stateam 10 ore in fata calculatorului si munceam aproape fara pauza intr-un mediu nu tocmai placut, in frig si mizerie. Si pentru ce? Am inceput sa-mi caut un loc de munca si am aplicat pe mai multe posturi care credeam ca mi se potrivesc. Am fost chemata la un interviu si acceptata pe post de asistent manager la o filiala a uneia din cele mai mari companii din tara. Nu sunt fotomodel defapt sunt grasuta dar asta nu a contat. Acum am un loc de munca si sunt fericita sa zic ca niciodata nu ma trezesc cu groaza ca tre iar sa ma duc la servici. Imi place mediul in care lucrez, oamenii cu care am de-a face in fiecare zi si evident am conditii de munca mult mai bune. Salarul evident ar putea fi mult mai bun dar sunt foarte fericita sa cum sunt.
  Le doresc la toti un loc de munca unde sa se duca cu drag in fiecare zi ca mine . Pupici

 2. Total de acord!
  Eu caut sa-mi gasesc alt job tocmai din cauza sefului care ma trateaza ca pe o sclava…..adik sa fac cat mai multe posibil incat nici nu am timp sa merg la toaleta!
  Efectiv fac totul si el sta si citeste ziarul!
  M-am saturat!
  Viata mea personala nu exista deoarece sunt \”legata\” de birou, hartii,rapoarte foarte urgente de intocmit, tot felul de situatii….
  Daca aveam dreptul de semnatura faceam toata traba lui…cu exceptia faptului ca sefu\’ are salariul de 200 de milioane si eu de doar 10 milioane 🙁

 3. Ce rau imi pare sa aud asta… 🙁
  Mult noroc sa ai parte de ce am si eu: colegi placuti care te apreciaza si un sef suuuper si de asemea sa ai si in plus fata de mine un salar pe masura 🙂
  Mult noroc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.