Ametitoarele Gradini Keukenhof

Olanda … mori de vant…Amsterdam…Canale fara numar, impresionante ca si realizare tehnica…Rotterdam..cladiri uriase..port ametitor … dar asta nu e totul …

Ca un simplu turist cauti sa intelegi de ce este aceasta tara atat de cautata si visata si nu este greu de realizat. Totul este ca intr-o poveste. Case aliniate de o parte si de alta a soselelor, impodobite cu gradini perfect aranjate si decorate cu fantani arteziene, mici mori de vant, plante incredibil de aspectoase. Olandezul este tipicarul care isi creeaza perfect habitatul si de la care poate fiecare dintre noi ar trebui sa invete ceva.

Una dintre cele mai deosebite amintiri despre Olanda poate fi Keukenhof, chiar daca nu este o destinatie intens mediatizata.
Pentru ca Olanda este o tara mica dar cu un sistem de transport public foarte bine pus la punct, luati trenul spre Haarlem, de acolo autobuzul spre Lisse. Indicat este sa va cumparati un „combi-ticket”, aceasta este denumirea unui bilet din Lisse pana la intrarea in Keukenhof care include si accesul in interiorul Gradinilor. Astfel evitati riscul de a pierde mult din timpul relaxant de vizitare a parcului datorat cozilor interminabile de la intrare. Un astfel de bilet costa 17 euro. Daca ai rabdarea necesara iti platesti accesul in Keukenhof la intrare si platesti 13 euro pentru un adult, 12 euro pentru un senior si 6 euro pentru un copil intre 4 si 11 ani. Vrei sa-ti petreci cateva zile vizitindu-l ? Nimic mai simplu! Economisesti luand un PASS care costa 35 de euro.

Citeste si:  Invata din esecurile tale

Parcul se deschide la ora 8 dimineata si se inchide la 19:30. Daca te hotarasti sa descoperi acest taram al florilor e bine sa stii ca „durata de vizitare” a Keukenhof-ului nu este 12, nici de 11 ci de doar de 2 luni pe an, de la mijlocul lunii martie pana la mijlocul lunii mai, restul lunilor fiind dedicate plantarii celor peste 9.000.000 de bulbi care dau viata mai apoi lalelelor, narciselor, zambilelor si altor zeci de specii de plante care incanta si fascineaza vizitatorii.

Citeste si:  Pelerinaj in inima Neamtului

Ca sa fie si mai placuta atmosfera, gradinile se „condimenteaza” cu fantani, lacuri, alei ce serpuiesc printre aranjamentele de flori de diverse culori si soiuri, precum si cu faimosii saboti prin care vi se aminteste in permanenta ca sunteti in Olanda, nativii fiind mandri de minunatiile lor … si asta pe drept cuvant.

Vizitarea parcului dureaza aproximativ 6 ore, daca plimbarea se face la pas. In cazul persoanelor cu dezabilitati locomotorii se pun la dispozitie scaune cu rotile sau carturi speciale, in functie de preferinta. Parcul e impanzit de banci comode care va confera un sentiment de relaxare si liniste. Exista si alte locuri de popas adica baruri, cafenele, restaurante, unde va puteti opri si savura in gand cele vazute pana in acel moment insotiti de o imbietoare cafea traditionala olandeza (Douwe Egberts).

Keukenhof este impartit in 6 pavilioane: Juliana Paviljoen, Oranje Nassau Paviljoen, Hoofdingand Paviljoen, Willem Alexander Paviljoen, Beatrix Paviljoen si Wilhelmina Paviljoen. Fiecare dintre ele are un anumit specific…unul lalelele, altul orhideele, altul narcisele, altul portelanul, dar oriunde combinatiile incredibile de culori, forme si parfumuri sunt aproape imposibil de descris. Pe aleile gradinilor ai zeci de indicatoare care te ghideaza pe drumul spre pavilionul dorit. Foarte utile sunt si hartile pe care le primesti la intrare si sunt incluse in pretul pentru acces. Dintre toate gradinile turistice ale Olandei, Keukenhof se afla detasat pe primul loc si se mandreste cu cei peste 700 000 de vizitatori anual.

Citeste si:  Succesul in vanzari

Unul dintre pavilioanele speciale este cel „de relaxare” unde te poti tranti pe perne uriase, sta cu fata in sus si admira miile de bilete „cu impresii” ce stau atarnate de tavanul incaperii largi, lasate ca marturie de vizitatorii impresionati. Gasesti aici mesaje ale grecilor, brazilienilor, francezilor, americanilor sau japonezilor, dar rar intalnesti vreuna de-a unui roman.

Va recomand din toata inima ametitoarele gradini Keukenhof , un loc de basm, in care cele mai frumoase flori din lume va asteapta pentru a va desfata privirile si, nu in ultimul rand, sufletul.


Un comentariu
  1. normal ca intalnesti rar vreuna de-a unui roman. majoritatea romanilor nu se duc inafara pnetru a admira ceva frumos ci doar ca sa spuna in ce loc de fitze au calcat. gradinile keukenhof nu rivalizeaza in nici un caz cu a spune ca ai fost la Ibiza sau ca ai tras un shopping prin Paris. mai mergeti mai si mai bucurat-va de minuni adevarate nu doar de superficialitatea figurilor pe care le promoveaza cu mult succes toate duduitele pe care le zarim la TV si carora le-a spus unul ca stiu sa cante sau… sa scrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.