fbpx

Alianta Familiilor dezaproba intrarea parteneriatelor civile intre homosexuali pe agenda APCE

Alianţa Familiilor din România (AFR) consideră nedemocratică intenţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de a discuta o rezoluţie prin care să recomande statelor membre să legalizeze parteneriatele civile între homosexuali.

„Credem că APCE îşi depăşeÅŸte atribuÅ£iile ÅŸi stabileÅŸte un precedent periculos, alarmant ÅŸi îngrijorător. Familia ÅŸi căsătoria trebuie protejate, întrucât sunt instituÅ£ii concepute să asigure supravieÅ£uirea societăţii ÅŸi perpetuarea speciei umane prin procreere ÅŸi prin creÅŸterea ÅŸi educarea copiilor. RelaÅ£iile homosexuale, uniunile civile sau căsătoriile homosexuale nu îndeplinesc niciuna din aceste nevoi ÅŸi, prin natura lor, sunt incapabile a satisface aceste obiective”, spune preÅŸedintele AFR, Petre Costea.

AFR şi-a exprimat punctul de vedere într-o petiţie trimisă secretariarului APCE, care a fost semnată de 12.000 de persoane aparţinând societăţii civile din România.

Comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) din România speră ca rezoluÅ£ia Consiliului Europei să fie votată, iar factorii de decizie din România vor lua act de respectiva recomandare ÅŸi vor opera modificările legislative necesare. ReprezentanÅ£ii asociaÅ£iei Accept – organizatorul Gay Fest ÅŸi apărător al drepturile minorităţilor sexuale din România – spun că, în ultimele 12 luni, nu au avut loc schimbări pozitive pentru această categorie. „Dimpotrivă, au existat acÅ£iuni concrete ale factorilor de decizie în sensul restrângerii drepturilor homosexualilor. Exemple relevante în acest sens sunt propunerile de modificare a Codului Familiei, cum ar fi, în cazul căsătoriei, înlocuirea cuvântului <> cu <>”, preciza, în luna mai, directorul executiv al ACCEPT, Florentina Bocioc.

Una dintre problemele majore ale minorităţilor sexuale din România este, potrivit Accept, îngrădirea dreptului de a încheia parteneriate civile care să ateste, legal, libertatea ca două persoane de acelaşi sex să convieţuiască şi să aibă drepturi similare cuplurilor căsătorite.

ÃŽn timpul Gay Fest 2008, Diane Fisher, episcop ÅŸi reprezentat al asociaÅ£iei religioase Metropolitan Community Churches (MCC) din Canada, a afirmat că membrii minorităţilor sexuale din România nu pot încheia parteneriatele civile din cauza poziÅ£iei agresive a bisericii faţă de homosexualitate. „ReprezentanÅ£ii bisericii din România au o poziÅ£ie dură faţă de sexualitate în general. ÃŽn privinÅ£a homosexualităţii, au chiar o poziÅ£ie agresivă”, a declarat reprezentantul MCC la dezbaterea „Religie ÅŸi homosexualitate”. ReprezentanÅ£ii Patriarhiei Române s-au declarat surprinÅŸi de faptul că o organizaÅ£ie religioasă cum este MCC nu cunoaÅŸte „învăţătura creÅŸtină”, potrivit căreia căsătoria se încheie numai între un bărbat ÅŸi o femeie. „Nu numai Biserica Ortodoxă Română, ci toate bisericile ortodoxe, Biserica Romano-Catolică ÅŸi cele protestante se opun legalizării căsătoriilor între persoane de acelaÅŸi sex”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica.

Citeste si:  Cum sa faci fata colegilor rai de la locul de munca

Nici clasa politică autohtonă nu vede cu ochi buni căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Contactaţi de NewsIn, la sfârşitul lunii mai, în legătură cu acest subiect, politicenii români au respins nu numai o eventuală legalizare a căsătoriilor între cuplurile de homosexuali şi acordarea dreptului de adopţie, ci chiar şi o dezbatere publică pe această temă. La acea dată, mulţi oameni politici au preferat să evite subiectul, invocând campania electorală.

ÃŽn prezent, căsătoriile cuplurilor de acelaÅŸi sex sunt recunoscute în Marea Britanie, Spania, Belgia ÅŸi Olanda, iar parteneriatele civile – în Andorra, CroaÅ£ia, Danemarca, ElveÅ£ia, Finlanda, FranÅ£a, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Norvegia, Suedia, Cehia, Slovenia ÅŸi Ungaria. Spre exemplu, în Cehia, Legea pentru parteneriatul înregistrat, intrată în vigoare în martie 2006, include prevederi legate de obligaÅ£ia comună de susÅ£inere ÅŸi întreÅ£inere, dreptul la succesiune, dreptul de preluare a contractului de închiriere a imobilului închiriat de partener, taxarea comună, posibilitatea de a contracta un avocat în numele partenerului în cazul în care acesta este implicat în un litigiu, dreptul de a refuza depunerea unei mărturii care ar fi defavorabilă partenerului în cazul în care acesta este urmărit penal, precum ÅŸi dreptul de a avea menÅ£ionat statutul de membru al unui parteneriat înregistrat în actele de identitate.

Citeste si:  Garcea si Pasarin. Ce vreti mai mult?

În Austria şi Portugalia funcţionează coabitarea neînregistrată.

Potrivit unei analize efectuate, la sfârşitul lunii iulie, de Uniunea Naţională a Studenţilor din România, numărul tinerilor cu studii superioare care nu tolerează homosexualii a crescut de la 35,5 % la 45 %, din 2006 până la sfârşitul anului trecut.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.