fbpx

Ajutor! Seful imi face avansuri!

Recunosc, nu am fost niciodata in aceasta situatie, dar mi s-a intamplat de cateva ori sa fiu, in calitate de om de resurse umane, moderator in filmul „Ajutor, seful imi face avansuri!”, film care ii avea ca protagonisti principali pe colege de-ale mele si pe sefii lor. De cele mai multe ori totul nu este decat o inofensiva joaca de-a soarecele si pisica, in care seful face favoruri speciale si lauda excesiv, in scopul de a obtine ulterioare relatii sexuale. Asta in cel mai bun caz. Jocul insa poate sa mearga mai departe, spre hartuire sexuala – seful propune ore tarzii de munca pentru finalizarea unui anume proiect, seful isi determina subalterna sa vina in week-end la birou pentru anumite nevoi suplimentare pe care le-ar putea avea, in acest timp avand tot felul de initiative nepotrivite pentru un mediu profesional – aluzii sexuale, atingeri, invitatii in oras si tot felul de intruziuni exagerate in viata personala a angajatei lui.

De cele mai multe ori pe umerii angajatei se pune o presiune psihologica importanta, provenita din actiunile insinuante si deloc subtile ale sefului. Angajata intuieste pericolul iminent si incep indoielile legate de siguranta locului sau de munca si de multe ori de ea insasi – oare l-a incurajat, oare s-a bucurat vizibil de privirile admirative, oare care sunt solutiile pentru iesirea din acest impas.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum inveti

Dintre dificultatile cu care se confrunta o femeie al carei sef ii face avansuri, am constatat cateva care merita mentionate. Scopul este sa le recunoasteti mai usor si eventual sa stiti catre ce conduc si care sunt solutiile imediat aplicabile.

In functie de personalitatea sefului, mai dominator, tiranic sau mai prietenos, mai maleabil, femeile hartuite percep o mai mica sau mai mare presiune la locul de munca. Un sef rece si calculat in mod normal, isi va schimba atitudinea si va actiona mai rabdator si mai prietenos, lasand astfel sa se inteleaga ca pentru el esti o persoana mai speciala. In cazul in care il refuzi sau nu ii sustii avansurile, se poate transforma brutal si iti poate crea reale probleme la locul de munca. Un sef in mod normal prietenos si apropiat de angajati va avea un pas mult mai mic de facut pana la a ajunge la atitudini si intiative intime. Un astfel de sef poate fi mai periculos pentru ca poti fi mai usor pacalita sa te gandesti ca asa se poarta cu toata lumea, ca asa e el, ca nu are ceva special cu tine. Atunci cand observi ca esti cu adevarat in vizorul lui si ca iti face avansuri vadite, s-ar putea sa fie prea tarziu sa mai poti intoarce relatia catre una strict profesionala. In ambele cazuri avem de-a face cu orgolii cel putin duble – de barbati si de superiori ierarhici in acelasi timp.

O alta dificultate importanta poate fi compromiterea uneori definitiva a relatiilor cu ceilalti din birou. Zvonistica ce se poate crea pe baza presupusei relatii dintre tine si seful tau, o stim cu toate, nu tine cont de adevar sau de fapte. Tine cont de invidii personale si grupuri de influente, „bisericute” cu alte cuvinte. Odata intrata in gura unei astfel de bisericute, variantele sunt fie sa incerci marea cu degetul si sa-ti remediezi imaginea pledind cazul victimei cat mai convingator, fie sa joci tare si sa-ti invingi oponentii cu propriile arme – zvonistica in flux invers.

Citeste si:  Conducerea propriei afaceri

Oricare ar fi situatia in care te afli sau te-ai aflat, unele concluzii trebuie neaparat trase. La birou, cea mai buna atitudine este cea profesionala, deschisa, dar serioasa. Pune-te in valoare prin inteligenta, bun simt si seriozitate bine dozata. Din pacate, este posibil sa primesti presiuni sexuale din partea sefului in ciuda atitudinii tale corecte. S-a intamplat in multe cazuri. Daca nu il incurajezi in nici un fel si nu-i sustii in nici un fel jocurile, vei putea usor sa ii explici, pe tonul tau serios si integru pe care il cunoaste, ca nu esti deloc interesata de avansurile lui, nu esti flatata, ci dimpotriva, le gasesti jignitoare si iti creeaza un mare disconfort. Cu putin tact si diplomatie s-ar putea sa reusesti sa il pui la respect, poate chiar sa se rusineze de scaparea nepotrivita si prin asta sa faci sa nu mai repete si cu altcineva astfel de actiuni pe viitor.

6 Comentarii
  1. de ce sa-ti cauti tu un loc de munca??!! pai daca am ceda asa de usor, la cum sunt sefii in ziua de azi, n-am mai avea de lucru decat, eventual,intr-un coafor sau chestii de astea, strict feminine, in care barbatii se feresc sa se bage! mai bine, vorba articolului,\” iti invingi oponentul cu propriile arme\”, mai ales daca are si o sotie…. care nu prea stie de afacerile sotului!:)

  2. Nicoleta draga, ai cumva impresia ca sotia il va crede vinovat pe micut?!?!?? Nooooooooo…sotia va avea grija sa fie data afara usurateca care i-a luat mintile barbatelului ei cel cuminte. Mai bine ..adica pleci, oricum, dar nu inainte de a-i scoate din functiune omului acel organ jucaus cu un genunchi bine tintit. Si ce-o sa-i zica nevestei…treaba lui

  3. nu sunt de acord cu schimbatul locului de munca. in fond nu ai cum sa stii ca dincolo nu vei da peste un sef mai tampit decat acesta. poate ar trebui sa ii dai de inteles ca avansurile lui nici nu te intereseaza si nici nu te poate controla in felul asta. fii desteapta! ia atitudine

  4. cam complicat cu luatul atitudinii, nina. el oricum va abuza de statutul de sef si te va pune intr-o serie de situatii pe care nu le vei putea evita

  5. astazi m-amtrezit pe la ora 6 dim desi eu intarm la ora 8,a fost prima zi de munca la noul meu job in domeniul in care mia- dorit de mult timp,si surpriza seful imi face avansuri nu vreau sa renunt la job dar cu sa fac sa renunte el la avansuri??? un sfat va rog ca e mai bine sa pun punctul pe I acum la inceput sa nu si-o ia in cap.pls

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.