Afaceri imobiliare occidentale la Baile Herculane

Un om de afaceri francez a ramas prizonier in curtea unui imobil din Baile Herculane ca urmare a descoperirii unei vechi fresce romane

Leduc, om de afaceri francez, pregateste renovarea unui vechi cartier din statiunea Baile Herculane pentru realizarea unui nou proiect imobiliar. In subsolul unei cladiri descopera o veche fresca datand probabil de pe vremea romanilor. Aceasta ar putea fi clasata in patrimoniul national, iar lucrarile de renovare ar putea fi intarziate, sau chiar abandonate. De unul singur incearca sa se descotoroseasca de ea, dandu-i foc. Ramane insa blocat in incinta imobilului. Va reusi el sa supravietuiasca de unul singur, precum Robinson pe insula lui, gasindu-si calea catre libertate?

Nu este o stire de tabloid, ci subiectul celui de-al doilea lungmetraj de fictiune realizat de Cornel Gheorghita, Cripta, a carui premiera a avut loc vineri, 12 septembrie, la Cinema Studio, in prezenta actorului principal, francezul Serge Riaboukine, si a intregii echipe a filmului. Printre personalitatile prezente la eveniment s-au numarat actorii Marin Moraru, Ioana Craciunescu si Daniela Nane, regizorii Nae Caranfil si Copel Moscu, criticul de film Irina Margareta Nistor, muzicianul Mircea Tiberian, scriitorul Ioan Grosan, pictorul Vladimir Zamfirescu, precum si sculptorul Vlad Ciobanu.

Citeste si:  Unde mergem diseara? 24 octombrie

Despre subiectul filmului Cripta, regizorul Cornel Gheorghita a spus ca a fost inspirat de o pisica ramasa prizoniera in curtea interioara a imobilului scenaristului filmului, Jean Samouillan.

In urmatoarele saptamani, Cripta va rula in cinematografele din Bucuresti (Cinema City, Movieplex Cinema Plaza, Cinema Studio, NCRR, Cinema Elvira Popescu, Cinema Europa, Cinema Scala, Cinemateca Union), Craiova (Modern), Pitesti (Cinema Sebastian Papaiani), Botosani (Unirea), Piatra Neamt (Dacia), Iasi (Victoria), Vaslui, Constanta, Brasov, Tulcea.

Citeste si:  Andre din nou prietene

Cripta este o drama in regia lui Cornel Gheorghita, dupa un scenariu de Jean Samouillan.

Din distributie fac parte: Serge Riaboukin (Leduc), Camelia Pintilie (Catalina), Constantin Florescu, Gabriel Spahiu (Popescu) si Sanda Toma.
Imaginea filmului este semnata de Dorian Dragoi, scenografia ii apartine lui Mihnea Tautu, iar montajul lui Nathalie Mougenot.

Cornel Gheorghita este regizor, producator si scenarist, si preda cursuri de cinema din 1991 la ESAV (Ecole Supérieure d’Audiovisuel, Univ. Toulouse II), iar din 2001 la ESMA (Ecole Supérieure des Métiers Artistique) Toulouse.

Primul lungmetraj de fictiune al lui Cornel Gheorghita, Europolis (2010), a castigat Mentiunea Speciala a Juriului la Montréal World Film Festival 2010, Premiul Ecumenic al Juriului la Golden Apricot Film Festival Yerevan 2011, Mentiune Speciala a Juriului la Kimera International Film Festival 2011 si premii pentru Cea mai buna actrita (Adriana Trandafir), Cea mai buna imagine (Ovidiu Marginean), Cea mai buna muzica (Diego Losa si François Petit) si Cele mai bune decoruri (Bogdan Ionescu) la Cyprus International Film Festival 2011.

Citeste si:  Targul de Sfantul Nicolae la MTR

Printre documentarele realizate de Cornel Gheorghita se numara Fanfaron Fanfaron (2007), un film documentar despre fanfarele taranesti din Moldova, si Mascarade, un film despre mascaradele de iarna moldovenesti.

Cripta este o productie RO DE FILM (Romania) si Milonga Productions (Franta), sustinuta de Centrul National al Cinematografiei, Eurimages, Societatea Romana de Televiziune, Région Midi-Pyrénées, ESAV Toulouse si Paradox Film.
Durata filmului: 82 minute


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.