fbpx

Afacerea pe cont propriu – implicatii juridice si personale

Cand incepem o afacere pe cont propriu, multi dintre noi avem tendinta sa consideram aceasta actiune o aventura, o noutate interesanta care credem ca va ramane pururea proaspata. Aceasta senzatie e data si de faptul ca putem deja sa „mirosim” multiplele recompense pe care un business propriu ni le ofera: independenta financiara, perspective profesionale importante, provocarea propriei persoane, implicare, castig, succese, etc.

Deschiderea unei afaceri proprii insa reprezinta un commitment mult mai mare decat o simpla schimbare de job. E o angajare fata de tine si fata de partenerii implicati. Pur si simplu nu mai ai voie sa te plictisesti sau sa te enervezi pe colegi, sefi, subalterni si sa iti schimbi jobul. Trebuie sa faci acum mai mult decat oricind dovada cea mai clara de constanta si responsabilitate odata ce ai implicate persoane ce depind de salariul pe care il oferi si pentru care ai devenit dintr-o data sefa.

Citeste si:  Cat valoreaza un proaspat absolvent?

Din punct de vedere juridic, deschiderea unei firme, in functie de specificul ei, necesita urmarirea catorva pasi relativ simpli si necostisitori financiar vorbind, dar birocratici si mari consumatori de timp. Desi teoretic deschiderea unei societati cu raspundere limitata de exemplu nu ar trebui sa dureze mai mult de doua-trei saptamani, in realitate se poate ajunge si la cateva luni. Motivul il gasim in metodele greoaie si numarul mare de etape ce trebuie urmate.

In general persoanele care intentioneaza sa isi deschida o firma sunt indrumate catre un avocat sau un consilier juridic care fie sa reprezinte asociatii in obtinerea actelor si avizelor necesare, fie sa ii indrume pe acestia in aceeasi directie. Oricare ar fi modalitatea, exista avantaje si dezavantaje. Principalul dezavantaj al delegarii unui reprezentant juridic care sa reprezinte asociatii il reprezinta costul suplimentar al onorariului.

Dezavantajele principale ale implicarii personale in constituirea societatii sunt timpul destul de mult pierdut cu intocmirea actelor, depuneri, ridicari, cozi si, poate mai important, faptul ca exista mereu riscul sa nu mearga totul ca pe roate si sa veti nevoie in cele din urma de asistenta juridica, ceea ce inseamna dubla pierdere timp / bani.

Din punct de vedere personal afacerea pornita pe cont propriu se poate dovedi una din cele mai mari realizari, in cazul in care are succes sau in cazul in care duce la atingerea unor succese necalculate initial ori se poate dovedi un esec. Cale de mijloc nu cred ca exista. Investim majoritatea foarte multe sperante, proiecte de perspectiva, planuri de dezvoltare pe termen mediu si lung, astfel incat succesul sau esecul nu ne lasa cu siguranta indiferenti.

Citeste si:  3,8…4…186…Incapatanat, coleric, timid, ambitios, melancolic, intelectual

Succesul afacerii incepute pe cont propriu inseamna de cele mai multe ori dezvoltare, nu neaparat imbogatire. Obiectul afacerii s-a dovedit ca are cautare, ca intereseaza, ca isi gaseste piata. Asta inseamna deci investitii in sedii noi, largirea echipei, crearea de noi produse pe noi piete. Cu cat societatea creste cu atat cresc si investitiile si responsabilitatile (de la cele fata de propria persoana si asociati la cele fata de angajati si de societate de exemplu), nivelul nostru de implicare si succesul.

2 Comentarii
  1. Se poate sa incepi o afacere fara eforturi, fara timp pierdut pt tot felul de formalitati si cu o investitie mai mica decat un salariu mediu pe economie.
    Chiar acum vin de pe un site care asta propunea, si m-am hotarat subscriu (e vb de inceperea unei afaceri personale in domeniul wellness (<a href=http://colaborare.herbi.ro>http://colaborare.herbi.ro</a&gt;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.