Adrian Ghenie, Serban Savu si Ciprian Muresan – in topul celor mai tranzactionati si apreciati artisti din lume in 2014

Artistii romani cuceresc clasamentele internationale ale pietii de arta. Publicatia online, artnet.com a realizat un top al celor mai surprinzatoare ascensiuni ale artistilor in viata, tranzactionati in anul 2014. Pentru prima data , un artist roman este numarul unu intr-un astfel de clasament. Adrian Ghenie a reusit sa atinga aceasta performanta prin punerea in vanzare de catre colectionari si galerii, unui numar de 10 lucrari cu semnatura sa. In luna iunie, Casa de Licitatii Sotheby’s a vandut lucrarea “The Fake Rotko” cu suma de 1.8 milioane €. Lucrarea a fost pusa in vanzare de un colectionar american si adjudecata de un investitor asiatic. In luna octombrie, Christie’s si Sotheby’s au pus in vanzare nu mai putin de 6 lucrari, acoperind astfel toata perioada de creatie a artistului roman. De data aceasta vedetele celor doua seri au fost “Blue Rain” in evening auction la Christie’s, adjudecata pentru suma de 650.000 €, iar la Sotheby’s “Duchamp’s Funeral” a reconfirmat valoarea de milioane a artistului roman, adjudecandu-se pentru 1.285.300 €.

Citeste si:  Job potrivit

Clasamentul se poate consulta aici:

Which Top 50 Living Artists Performed Surprisingly Well at Auction in 2014?

Serban Savu si Ciprian Muresan sunt colegi de scoala si de generatie cu Adrian Ghenie. Una dintre cele mai mari galerii din lume, David Nollan Gallery, va prezenta la targul de arta contemporana Art Basel Miami, instalatia denumita “Communism Never Happened” (2014).

Citeste si:  Targul iconarilor si al mesterilor cruceri (11-13 septembrie 2015)

http://news.artnet.com/market/what-are-top-dealers-bringing-to-art-basel-miami-beach-and-why-178192

“”In ultimii ani, marile galerii internationale au un ochi atintit asupra artistilor romani. Faptul ca Muresan, Savu si Ghenie se afla in top ten al unor clasamente atat de importante nu este o intamplare. MOMA – NY, MOCA – LA, Pompidou – Paris, Tate – Londra sunt doar cateva din muzeele ce ii expun de ani buni. Din Asia si pana in America, marii colectionari detin lucrari ale celor trei artisti si nu numai. Alte nume aflate in colectiile lor sunt: Geta Bratescu, Ion Grigorescu, Razvan Boar, Teodora Axente, Victor Man, Mircea Suciu, etc. Succesul artistilor romani tranzactionati international va schimba dinamica pietei interne a artei contemporane”, a declarat Roxana Valcu, Owner Art Advisers.

Citeste si:  Style Up - Believe in Fashion la Plaza Romania

Cei trei artisti sunt reprezentati de Galeriile Plan B (Cluj & Berlin), Nicodim Gallery (Los Angeles & Bucuresti).

Art Advisers este prima firma de consultanta in arta din Romania ce intermedieaza vanzarea artistilor romani tranzactionati internationali.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.