fbpx

A murit Aleksandr Soljenitin

Scriitorul rus Aleksandr Soljeniţîn, laureat al premiului Nobel pentru literatură şi figură marcantă a disidenţei în perioada sovietică, a încetat din viaţă în noaptea de duminică spre luni, la domiciliul său din Moscova, la vârsta de 89 de ani, informează AFP şi Reuters.

Aleksandr Soljeniţîn a decedat „în urma unei insuficienÅ£e cardiace acute”, duminică, la ora locală 23.45 (22.45, ora României), a anunÅ£at fiul scriitorului, Stepan, citat de ITAR-TASS.

Soljeniţîn a dezvăluit lumii întregi realitatea sistemului concentraÅ£ionar sovietic în operele sale „O zi din viaÅ£a lui Ivan Denisovici”, „Primul cerc” ÅŸi „Arhipelagul Gulag”.

Citeste si:  Bisericile din Vilnius si kaghebistii neumblati pe la ele

Laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1970, lui Soljeniţîn i s-a retras cetăţenia sovietică în 1974 ÅŸi a fost expulzat din URSS, după ce a publicat „Arhipelagul Gulag”, o monumentală istorie a statului poliÅ£ienesc sovietic. A locuit apoi în Germania, ElveÅ£ia ÅŸi Statele Unite ÅŸi a revenit ca un erou în Rusia în 1994, după căderea URSS, reaminteÅŸte Reuters.

Soljeniţîn a servit în Armata RoÅŸie în cel de-al Doilea Război Mondial, dar a devenit unul dintre cei mai proeminenÅ£i disidenÅ£i ai epocii sovietice, luptând cu lagărele de muncă, apoi cancerul ÅŸi persecuÅ£ia din partea autorităţilor sovietice. ExperienÅ£a sa din lagărele sovietice de muncă este amplu descrisă în romanul „O zi din viaÅ£a lui Ivan Denisovici”. Operele sale majore, între care „Primul cerc” ÅŸi „Pavilionul CanceroÅŸilor”, i-au adus admiraÅ£ie pe plan internaÅ£ional ÅŸi premiul Nobel în 1970.

Citeste si:  Trendurile de cariera din acest an

S-a născut la 11 decembrie 1918, a studiat fizică şi matematică la Universitatea Rostov şi a devenit ofiţer în armata sovietică după invazia lui Hitler din 1941.

„La sfârÅŸitul vieÅ£ii mele, pot spera că materialul istoric (…) pe care l-am colectat va intra în conÅŸtiinÅ£ele ÅŸi memoria compatrioÅ£ilor mei”, spunea Soljeniţîn în 2007, când preÅŸedintele Vladimir Putin îi înmâna prestigiosul Premiu de Stat. „ExperienÅ£a noastră naÅ£ională amară va ajuta, în cazul unor noi condiÅ£ii sociale instabile, să prevenim eÅŸecuri funeste”, adăuga scriitorul.

Citeste si:  Fii optimista

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a transmis condoleanţe familiei scriitorului, a anunţat purtoarea sa de cuvânt, Natalia Timakova, citată de ITAR-TASS.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.