fbpx

8 tipuri de interviuri si cum sa le faci fata

Stiati ca exista 8 tipuri mari de interviuri pentru un loc de munca? Primul dintre ele este cel simplu, pe care il stim cu totii:

Angajator – Candidat

Aceste este interviul unu la unu. Esti doar tu si reprezentantul companiei. In general, acest tip de interviu este unul mai putin formal si cel care iti ia interviul are autoritatea de a te angaja daca el considera ca ai fi o achizitie bune pentru firma. Este foarte important ca in tot timpul interviului sa mentii contactul vizual cu cel ce pune intrebarile. Asta nu inseamna ca trebuie sa te holbezi. Inseamna doar ca trebuie sa demonstrezi ca esti increzator si bine pregatit pentru a primi acel post.

Interviul cu un comitet

Se intampla atunci cand esti intervievat de mai multi oameni pentru a determina daca esti cel mai bun candidat pentru postul ramas liber. Tine minte sa-ti directionezi atentia catre persoana care pune intrebarile, mentine contactul vizual cu fiecare dintre ei si, daca este posibil, adreseaza-te spunandu-le pe nume atunci cand le raspunzi la intrebari. Acest lucru te va face sa pari o persoana prietenoasa si interesata de ei.

Citeste si:  Promovarea

Interviul ad-hoc

Acest tip de interviuri se intampla in general la targurile de joburi. E genul de interviu care stabileste daca esti un candidat potrivit pentru a fi chemat la un interviu oficial.

Interviul in alt loc decat biroul

Desi nu este un tip comun de interviu, el se poate intampla. Cand interviul are loc intr-un loc cum ar fi o cafenea, restaurant etc., comanda intotdeauna ceva cat mai usor de mancat/baut. Fii pregatit pentru schimbari bruste de subiect. Conversatia pe care o porti trebuie sa fie flexibila si fii alert atunci cand discutia aluneca pe pante mai putin formale.

Interviul telefonic

Pastreaza-ti calmul. Pentru ca nu iti poate vedea fata, cel ce iti ia interviul isi va face o parere bazata in mare parte pe vocea ta. Incearca sa tii interviul intr-un loc fara zgomote de fundal ca sa te poti concentra si pentru a te face auzit cat mai clar. Tine aproape un pix si o foaie de hartie pentru a-ti nota informatiile necesare.

Citeste si:  Care este scuza ta?

Interviul de grup

Acest tip de interviu este interviul tinut cu echipa din care vei face parte in cazul in care esti angajat. Membrii echipei iti vor pune intrebari pentru a putea evalua modul in care tu relationezi cu ideile lor sau ale altora si cum poti contribui la succesul echipei. Cel mai important lucru pe care trebuie sa ti-l amintesti este sa ramai amabil si prietenos. Vrei ca ei sa-si aduca aminte ca tu esti o persoana care poate lucra fara probleme in echipa.

„Testarea calmului”

Cand jobul pentru care aplici implica activitati stresante, vei avea parte de un astfel de interviu. Acest interviu vrea sa stabileasca modul in care tu reactionezi sub stres. Iar reactia ta va fi factorul hotarator in ceea ce priveste ocuparea postului. Se poate intampla ca cel care ia interviul sa te lase sa astepti perioade foarte lungi de timp intre rundele de intrebari sau poate ca intrebarile vor fi directionate foarte personal. Tot ce trebuie sa faci este sa ramai calm.

Citeste si:  Petreceri de vis

Interviul final

Acesta are loc dupa ce ai trecut de prima runda de interviuri. Intrebarile vor fi mult mai profunde din punct de vedere al cunostintelor tale si vor fi adresate de cei carora va trebui sa le raportezi in cazul in care esti angajat. S-ar putea chiar sa-ti puna din nou cateva dintre intrebarile la care ai raspuns in interviurile trecute pentru a putea verifica raspunsurile. Nu intra in panica. Fii sincer. Ai fost invitat la acest interviu pentru ca ei au crezut ca meriti acest lucru.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.