fbpx

4 aprilie – Ziua Nationala impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica

Pe data de 4 aprilie, in 28 de localitati din tara, vor avea loc mai multe proteste si manifestatii impotriva explorarii/exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Oamenii vor iesi in strada in Bucuresti, Alba Iulia, Arad, Oradea, Brasov, Codlea, Buzau, Calarasi, Cluj, Mangalia, 2 Mai, Costinesti, Galati, Iasi, Targu Neamt, Piatra Neamt, Slatina, Sibiu, Suceava, Timisoara, Buzias, Vaslui, Barlad, Negresti (Vaslui), Bistrita, Craiova, Reghin, Constanta, iar in Negresti, Barlad, Bucuresti, Vaslui, Tecuci, autoritatile locale au incercat sa interzica protestele si au hartuit si intimidat organizatorii. De asemenea, romanii din Strasbourg si Copenhaga se vor alatura protestelor, precum si activisti din Cehia, din patru orase din Bulgaria si din Australia. Corespondenti ai publicatiilor franceze (Le Monde, La Croix, Le Courrier de Balkans) si belgiene (RTBF) vor fi prezenti la Barlad.

Oamenii vor iesi in strada ca o rabufnire in fata lipsei de transparenta a guvernantilor si a minciunilor expuse publicului larg in ce priveste pericolele fracturarii hidraulice, o metoda dezastroasa pentru mediu si sanatate, interzisa sau suspendata in tari precum Franta, Irlanda, Olanda, Danemarca si Bulgaria, dar si in state SUA, precum New York.

Citeste si:  Nu iti neglija slujba

In contextul intereselor comune ale marilor corporatii si politicienilor corupti, concesionarea in secret a terenurilor pentru explorare/exploatare si faptul ca principalele canale din mass-media sunt influentate politic, ne unesc astazi in lupta pentru salvarea apei potabile, a naturii, a agriculturii, a turismului, pentru apararea dreptului la viata si dreptului la un mediu sanatos. Multumim pe aceasta cale presei locale, care a demonstrat ca e mai aproape de cetateni si de ceea ce ii afecteaza cel mai mult.

Prin proteste se cere anularea hotararilor de Guvern prin care s-au aprobat in mod ilegal acordurile de explorare, dezvoltare si exploatare emise pentru mai multe companii, in Dobrogea, Vaslui, Vrancea, Bihor, Arad si Timis, precum si interzicerea prin lege a metodei fracturarii hidraulice. In fiecare oras se vor depune petitii la Prefecturi, ca procedura prealabila pentru anularea hotararilor de Guvern. Ne opunem oricarei ingerinte din partea corporatiilor in scrierea legislatiei romanesti si ne aparam dreptul la un mediu sanatos, dreptul la viata si sanatate, precum si dreptul de a avea acces la informatie corecta si detaliata.

Citeste si:  Sa nu-l uitam niciodata: Maria Sa, Birlic vine la TVR 3

Toate protestele sunt coordonate unitar la nivel national si organizate de echipe locale de voluntari, cu implicarea a peste 80 de ONG-uri (70 de ONG-uri din Coalitia pentru Mediu, Asociatia Romania Fara Ei, Asociatia Romania Vie si alte ONG-uri locale).

Localitate – Ora – Loc de protest

1. Bucuresti, 17.30 – In zona statuilor Piata Universitatii, deasupra parcarii subterane (statuia lui Mihai Viteazu)

2. Alba Iulia, 18:00 – In fata Cinematografului Dacia

3. Arad, 17:00 – Piata Avram Iancu

4. Oradea, 19:00 – In fata Prefecturii Judetului Bihor

5. Brasov, 17:30 – In fata Prefecturii Judetului Brasov

6. Codlea, 17:00 – Manifestatie la Monumentul Eroilor (str. Lunga, langa Biblioteca/in parcul din fata Restaurantului Cetate)

7. Buzau, 17:00 – Piata Daciei

Citeste si:  Unde mergem in week-end? 18-20 iulie

8. Calarasi, 17:30 – Campanie de informare in scoli

9. Cluj, 19:00 – Piata Unirii

10. Mangalia, 17:00 – Casa de Cultura, platou Mangalia

11. 2 Mai, 17:00 – Platoul din fata sediului administrativ al primariei comunei Limanu!

12. Costinesti – Rond

13. Galati, 16:30 – La Papadie (Casa de Cultura a Sindicatelor)

14. Iasi, 17:30 – Parcul Copou

15. Targu Neamt, 16:30 – Pe Bulevardul Stefan cel Mare

16. Piatra Neamt, 18:00 – Teatrul Tineretului

17. Slatina, 17:30 – Prefectura

18. Sibiu, 17:00 – Piata Mare, in fata Primariei

19. Suceava, 16:30 – Parcul Central

20. Timisoara, 17:30 – Piata Operei

21. Buzias, 16:30 – Piata Buzias

22. Vaslui, 17:00 – Sala Sporturilor – Parcare

23. Barlad, 15:30 – In fata Primariei

24. Negresti (Vaslui), 15.00 – Primarie

25. Bistrita, 16:.00:00 – Campanie de informare stradala

26. Constanta, 11:00 – Prefectura

27. Craiova, Informare, proiectie filme

28 . Reghin, O delegatie vine la Bucuresti

Sursa: stopFracturare.ro

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.