12 filme spectaculoase in competitia TIFF

La cea de-a noua editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), 12 filme de lung metraj se vor afla in Competitia pentru castigarea Trofeului Transilvania. Competitia TIFF din acest an promite sa fie una extrem de spectaculoasa si diversa, fiind alcatuita preponderent din debuturi regizorale, premiate sau selectionate la festivaluri internationale de prestigiu precum Cannes, Venetia, Locarno, Rotterdam, Salonic, Sarajevo sau Varsovia.

„Selectia competitiva din acest an, alcatuita exclusiv din filme de fictiune, este, poate, cea mai sinuoasa din istoria festivalului: intre doua extreme cum sint, pe de-o parte, spaniolul Gordos, un film coral excelent condus, comic, melo si cu cirlig la public, si pe de-alta parte tailandezul Mundane History, film non-linear, meditativ si radical-experimental, exista alte 10 „escale” pe cit de diferite intre ele, pe-atit de captivante, sper, pentru un public aflat in cautarea originalului, emotiei si a diversitatii.”, declara directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov.

Pentru cea de-a doua oara in istoria festivalului, Romania este prezenta in Competitia TIFF cu doua productii: mult-asteptatele Felicia, inainte de toate (R. Razvan Radulescu & Melissa de Raaf, 2009), lansat in competitia Festivalului de Film de la Sarajevo 2009 si Medalia de onoare (R. Calin Peter Netzer, 2009), premiat cu cinci trofee la Festivalul de Film de la Salonic 2009.

Citeste si:  Cum sa te intelegi bine cu seful tau

Din Competitia TIFF 2010 mai fac parte comediile Reverse (R. Borys Lankosz, 2009), castigator al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Varsovia, un film noir cu actiunea plasata la inceputurile regimului comunist in Polonia, filmul sarbesc Devil’s Town (R. Vladimir Paskaljevic, 2009), premiat la Palm Springs si Trieste, precum si A Rational Solution (R. Jorgen Bergmark, Suedia, 2009), o tragicomedie despre relatii de cuplu.

La polul opus se afla filme incitante si polemice, care aduc noi viziuni asupra cinematografului, precum Mundane History (R. Anocha Suwichakornpong), primul film tailandez din istoria Competitiei TIFF si singurul selectionat din afara Europei, Last Conversation (R. Noud Heerkens, Olanda, 2009) un film cu actiune continua, filmat cu 24 de camere simultan, Altiplano (R. Peter Brosens si Jessica Hope Woodworth, Belgia, 2009), un manifest anti-globalizare prezentat in sectiunea Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes sau Nothing Personal (R. Urszula Antoniak, Irlanda-Olanda, 2009), castigator a sase premii la editia de anul trecut a Festivalului de la Locarno.

Citeste si:  Partenerul ideal, in functie de zodie

Spaniolul Daniel Sanchez Arevalo, prezent in competitia TIFF 2007 cu unul dintre filmele preferate ale publicului de la Cluj – Albastruinchisaproapenegru / Azuloscurocasinegro, revine la TIFF 2010 cu Gordos (Spania, 2009), spectaculoasa comedie neagra prezentata la Festivalul de la Venetia si distinsa cu Premiul Goya pentru Cel mai bun actor intr-un rol secundar (Raul Arevalo).

Remarcabilul studiu de personaj Bel Age (R. Laurent Perreau, 2009) si drama selectionata in competitia Festivalului de la Rotterdam R (R. Tobias Lindholm, Michael Noer, Danemarca, 2010), avand in prim plan destinul unui proaspat condamnat la inchisoare, sunt alte doua productii care se lupta pentru Trofeul Transilvania.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce hobby-uri ai

Din distributiile filmelor selectionate pentru aceasta editie a Competitiei TIFF fac parte actori importanti, precum olandeza Johanna ter Steege (castigatoare a Premiului Academiei Europene de Film pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar in 1988), autoarea impresionantei interpretari din Last Conversation, prezenta si cu un rol secundar in Bel age; suedeza Pernilla August protagonista in A Rational Solution si poloneza Krystyna Janda, prezenta in Reverse – ambele castigatoare ale Premiului pentru Cea mai buna interpretare la Festivalul de la Cannes in 1992, respectiv 1990; Stephen Rea (nominalizat de-a lungul carierei la Premiile Oscar, Globurile de Aur si BAFTA) – unul dintre protagonistii din Nothing Personal; sau celebrul actor roman, Victor Rebengiuc (protagonistul filmului Medalia de onoare).

Johanna ter Steege si Victor Rebengiuc vor fi doi dintre invitatii speciali ai TIFF-ului, publicul clujean avand posibilitatea sa ii intalneasca atat la proiectii, cat si la diferite alte evenimente din perioada festivalului.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.