Unde cresc si cum se planteaza pomii fructiferi?

Please select a featured image for your post

Pomii fructiferi pot fi plantati in toate zonele Romaniei, exceptand muntii. In regiunile muntoase intalnim, totusi, arbusti precum afinul si rugii de zmeura. La campie si la deal, acolo unde cresc pomii fructiferi , trebuie sa existe conditii de mediu specifice fiecarui soi: apa, caldura si lumina. Caisul, ciresul si piersicul au nevoie de soare. Umbra le dauneaza, ca si precipitatiile in exces. Marul, gutuiul si parul, dimpotriva, iubesc apa, asa ca, in conditii de seceta, trebuie udati.
Pomii iubitori de lumina mai sunt: nucul, ciresul, marul, parul, visinul.
In ce priveste caldura, putem cultiva in zonele de deal, acolo unde temperatura e mai mica decat la campie, pruni si meri. Ei rezista cel mai bine la frig. Caisul, gutuiul, nucul si ciresul rezista si ei. Trebuie sa stim ca bruma, grindina, temperatrurile scazute, vantul rece, poleiul impiedica infloritul si roditul pomilor.
Avem si fructe care nu cresc in pomi: coacaze, zmeura, agrise, capsuni, afine. Arbustii lor rezista bine in zone partial insorite.

Citeste si:  Testul Papanicolau

La sfarsitul toamnei, dupa ce pomii fructiferi deja plantati s-au scuturat de frunze, e perioada propice sa punem in pamant alti puieti, pe care ii cumparam, pentru deplina siguranta, de la o pepiniera autorizata. Cand se planteaza pomii fructiferi , tomna, radacinile lor se tund in partile laterale, lasand intreaga radacina lunga, cea principala. Groapa trebuie sa fie adanca de 60 cm si in forma de cerc, avand diametrul de circa 50 cm. Radacinile le scufundam intr-un amestec de pamant, apa si balegar de vaca. Asezam pe fundul gropii un strat de pamant afanat, peste care vin radacinile, apoi restul de pamant, tasandu-l usor. In jurul tulpinei vom avea un musuroi. Ca sa protejam pomul de inghet, il invelim cu paie legate cu o folie indoita de nailon. Il legam de un arac, spre a creste drept. La primavara avem grija sa-l udam si sa-l tundem cat pentru a-i forma coroana.

Citeste si:  Cum sa sporesti intensitatea actului sexual
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.