Plante de apartament nocive

Motivele pentru care ne place sa avem flori prin casa variaza de la argumentele estetice (parca arata mai bine un pervaz plin de flori decat unul gol, din ciment) la cele de sanatate: cele mai multe plante de apartament combat poluarea, genereaza oxigen si neutralizeaza compusii volatili organici (CVO) – gaze si vapori emise de anumite lichide sau substante solide, cu efecte nocive asupra sanatatii. Totusi, exista anumite plante de apartament periculoase, care emit exact acest tip de vapori.

Citeste si:  Cum se taie ceapa

Un studiu realizat de departamentul pentru horticultura al universitatii din Georgia a avut in vedere cantitatile de CVO produse de patru tipuri populare de plante de apartament : crinul pacii (Spathiphyllum), limba soacrei (Sansevieria trifasciata), ficusul Benjamina si palmierul de apartament (Chrysalidocarpus lutescens).

Toate s-au dovedit, in mod surprinzator, extrem de nocive: crinul emite 23 de tipuri de CVO, palmierul, 16, ficusul, 12, iar limba soacrei, 12. Multi din acesti vapori erau rezultatul pesticidelor cu care au fost tratate plantele in faza de crestere. Altii erau generati de pamantul din glastra si chiar de glastra in sine, daca era realizata din plastic (conform studiului, unele vase pot emite pana la 11 CVO). De asemenea, se pare ca perioada propice producerii vaporilor este ziua, majoritatea plantelor incetand aceasta activitate odata cu lasarea intunericului.

Citeste si:  Cizme de iarna - sfaturi de intretinere

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.