Definitia vascozei

Please select a featured image for your post

Vascoza este o substanta organica obtinuta din celuloza, folosita pe scara industriala la fabricarea celofanului, a matasei artificiale si a firelor textile. Dupa cum ii spune si numele, in stare pura ea are o constistenta vascoasa, insa prin tratatre cu soda caustica (NaOH), procedeu numit mercerizare, ea capata duritate.

Daca vorbim de vascoza cu sensul de material textil, e interesant de stiut ca denumirea a fost folosita pentru prima data in 1891, ea fiind sinonima cu matasea artificiala. Dar, desi contine termenul de „artificial” in denumire, din cauza procedeului industrial de obtinere si prelucrare, totusi nu confundati vascoza nu este un material sintetic propriu-zis, ea provenind din celuloza, nu din compusi petrolieri.

Citeste si:  Efectul yo-yo

Cand vorbim despre vascoza in sensul chimic, trebuie sa stiti ca din aceasta substanta se fabrica nu doar textile, ci si burete sau celofan. La nivel mondial, exista o tendinta de a se renunta la productia de vascoza, din cauza gradului mare de poluare al procesului de fabricatie.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.