Cum se curata fierul de calcat

Please select a featured image for your post

Majoritatea fiarelor de calcat comercializate in ziua azi au o talpa nonaderenta, dintr-un material teflonat, care nu necesita curatire, pentru ca nu se murdareste. Ei bine, daca totusi vom uita fierul de calcat pe o haina, mai ales daca materialul textil e partial sau in totalitate sintetic… S-ar putea ca nimic sa nu fie chiar atat de antiaderent!

Oricum, pentru curatirea talpii fierului de calcat exista solutii speciale, pe care le gasim in principiu in aceleasi magazine de electrocasnice de unde am cumpara un fier nou, sau in magazinele de bricolaj. In cazul acestor solutii, se vor respecta instructiunile producatorului.

Citeste si:  Cum se prepara un aperitiv de vara?

Daca totusi avem nevoie de o curatire rapida, cu ce se gaseste prin casa, atunci avem nevoie de un praf fin, care sa aiba rol abraziv: putem folosi praf de creta, bicarbonat de sodiu, sau chiar sare fina de bucatarie. Praful se dizolva in putina apa, pentru a forma o pasta abraziva, cu care se freaca bine talpa fierului, folosind o carpa sau o periuta uzata de dinti. La final, se sterge energic talpa fierului cu o carpa aspra.

Citeste si:  Ce este circumcizia la barbati?

In cazul unui fier de calcat vechi sau de care s-a lipit foarte tare murdaria, nu vom avea de ales: va trebui sa cumparam doua bucati de smirghel: una de granulatie 800-1000, alta de granulatie 1500-2000. Mai intai vom freca cu prima (cea un pic mai aspra), pana vom elimina reziduurile. Apoi vom da luciu folosind a doua bucata de smirghel.

Daca vreti sa curati sistemul de aburi al fierului – iar solutiile speciale vi se par nejustificat de scumpe – e simplu: umpleti fierul cu un amestec de jumatate apa, jumatate otet (otet din cel mai ieftin, cu 9 grade acetice, nu folositi otet de mere sau balsamic!), lasati-l asa minim 30 de minute, apoi incingeti fierul si lasati-l sa „scuipe” amestecul. Daca e nevoie, repetati! Acest truc e valabil si in cazul masinilor de spalat sau al filtrelor de cafea cu depuneri de piatra, insa nu uitati ca dupa curatire, cel putin o data, trebuie folosite „pe sec” – adica fara haine, respectiv fara cafea – pentru a permite mirosului de otet sa dispara.

Citeste si:  Farmacii Non-Stop in Bucuresti

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.