Cum ne calculam perioada fertila in functie de menstruatie?

Chiar daca vrei sa stii care este perioada fertila din luna, pentru a te proteja de o sarcina nedorita sau, din contra, s-o valorifici pentru a ramane insarcinata, este bine sa stii informata si sa iti cunosti propriul corp. In felul acesta, poti preveni problemele si te vei simti mai bine in pielea ta.
Mai intai de toate, vom incepe de la ideea ca ciclul menstrual dureaza in medie 28 de zile, variind, atunci cand este regulat de la 23 si pana la 30 de zile. Exista insa si situatii in care ciclul menstrual nu este regulat. Tocmai de aceea este recomandat ca timp de sase luni cel putin sa tinem un fel de „jurnal” al ciclului, adica un calendar in care sa ne notam prima zi de menstruatie care se identifica si cu prima zi de ciclu menstrual.

Citeste si:  Idei de urari si mesaje de Craciun

Persoanele care au un ciclu regulat vor avea perioada de ovulatie cu 9 de pana la 15 zile inainte de urmatoarea perioada de menstruatie. Perioada de fertilitate se va calcula in felul urmator: din ciclul cu numarul cel mai scurt de zile se va scadea numarul 18, aceasta reprezentand prima zi a perioadei de fertilitate. Apoi, din perioada cu numarul cel mai mare de zile se va scadea numarul 11, depistand in felul acesta si ultima zi a acestei perioade. Este un calcul la indemana oricui, atata timp cat tinem un jurnal al ciclului menstrual, stabilindu-ne cu aproximatie perioada fertila.

Citeste si:  Unde se gasesc trufe in Romania?

Simtomele preovulatorii sunt foarte importante, de aceea este bine sa fii atenta la cantitatea sau textura mucusului, sensibilitatea sanilor sau usoarele dureri abdominale. Daca ciclul tau dureaza in medie 28 de zile, atunci de la ziua ovulatiei pana la prima zi a menstruatiei dureaza aproximativ doua saptamani, deci ovulatia are loc de obicei in ziua a 14-a sau a 15-a. Zilele riscante, in contextul acesta, sunt intre ziua a zecea si a saisprezecea. Un spermatozoid poate trai 4, 5 zile, iar un ovul 24 de ore. Deci orice act sexual neprotejat inainte cu 4, 5 zile de ovulatie poate fi riscant, asa cum cum orice act sexual neprotejat dupa ovulatie cu o zi, poate duce la sarcina.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.