Ce este menopauza?

Conform Dictionarului Explicativ Roman, menopauza este un „fenomen fiziologic complex, care consta in incetarea definitiva a menstruatiei la femei, ca urmare a suprimarii functiei ovariene”. Altfel spus, menopauza reprezinta sfarsitul fertilitatii din viata unei femei, fiind semnalat de oprirea permanenta a menstruatiei. Literalmente, termenul inseamna „sfarsitul ciclurilor lunare” si provine din latina, de la cuvantul paussis (incetare) si radacina men- (luna). Menopauza vizeaza segmentul femeilor cu varsta de peste 45 de ani si este o manifestare naturala si normala.

Citeste si:  Semnificatia viselor despre bani

Chiar daca ne-am dori sa traim vesnic, nu putem pacali anii care trec pe langa noi. Pe masura ce imbatranim si organele noastre isi incetinesc functiile, iar ovarele nu fac exceptie. Astfel ca productia de estrogen si progesteron scade, fenomen ca marcheaza sfarsitul permanent al fertilitatii si defineste menopauza . Ea apare natural si nu este cauzata de niciun factor medical exterior. Femeile cu varste cuprinse intre 45 si 50 de ani experimenteaza acest fenomen si nu-l pot ocoli. Studiile arata ca exista unele elemente care conduc la aparitia menopauzei un pic mai devreme: fumatul si factorii genetici. Menopauza isi face simtita prezenta cu 2 ani mai devreme in cazul fumatoarelor.

Citeste si:  Top 3 uleiuri pentru un par stralucitor

Modificarile care se nasc sub influenta acestui fenomen sunt: transpiratiile nocturne, iritabilitatea, insomnia, bufeurile de caldura, hipertensiune, modificari comportamentale sau chiar migrenele. Menopauza afecteaza fiecare femeie, insa cu ajutorul medicului, se pot urma numeroase tratamente sau remedii naturale care pot imbunatati calitatea vietii de dupa instalarea menopauzei.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.