
Prezentarea reprezinta un capitol lung in cadrul oricaror teorii ale bunelor maniere. Tocmai din acest motiv, am ales sa va vorbesc azi despre capcanele care ne pot fi intinse in cazul prezentarilor si despre regulile stricte care trebuie respectate.
Politetea excesiva este intotdeauna gresita. Daca vei fi pusa in situatia de a prezenta o persoana care are mai multe titluri onorifice, este de evitat sa le insiri pe toate. Numele si titlul cel mai reprezentativ pentru persoana in cauza vor fi suficiente.
O alta gafa des intalnita este aceea in care ne prezentam rudele in felul urmator: „sotia mea, doamna Xulescu”. Formularile de genul acesta nu sunt numai ridicole, dar pun interlocutorul intr-o mare incurcatura, aceea de a nu cunoaste prenumele pesoanei care i-a fost prezentata. Este o singura formulare corecta si accepta in codul bunelor maniere , si aceea este cea in care ne prezentam rudele cu prenumele, fara numele de familie, fara folosirea termenilor de politete precum doamna sau domnul.
De asemenea, daca iti prezinti fiica, vei spune: „ea este fiica mea, Ana”, iar daca prezinti copiii altor familii, te vei exprima: „el este Matei, fiul familei Xuluscu”. Sora mea, Maria, fratele meu Andrei, folosind numele de familie numai in cazul in care sunt casatoriti, de exemplu: sora mea, Simona Cristescu.
Sunt de evitat si formulele atat de des intalnite in cercurile mai putin cultivate ca: nasica, cuscrul, soacra etc. Recomandate sunt prezentarile cu nume si prenume, de exemplu: d-na Laura Popescu, mama sotului fiicei mele. Desi sunt mai lungi, sunt singurele corecte.
Daca te afli intr-un cerc mai larg de oameni care nu se cunosc intre ei si tu esti cea care trebuie sa faca prezentarile , este bine de stiut ca in cazul varstelor diferite si a sexolor opuse, se prezinta mai intai domnisorele, doamnelor, si nu invers, apoi domnisoarele domnilor, si abia apoi domnii intre ei. Dupa ce prezentarile sunt facute, in majoritatea cazurilor, se va instala un moment stanjenitor de tacere. Obligatia revine sarbatoritului sau persoanei care a adus la aceeasi masa oameni, sa inceapa un subiect de discutie.