Viata sanatoasa inseamna alimentatie sanatoasa

Pentru a ne asigura organismul de pericolele care pandesc la fiecare pas, trebuie sa asiguram acestuia o alimentatie sanatoasa si mese bogate in proteine, glucide si lipde.
Necesarul zilnic de calorii este in jur de 1800 de calorii, repartizate in :
– 55 % glucide.
– 30 % lipide.
– 15 % proteine.
Glucidele sunt zaharuri pe care organismul nostru le foloseste pe post de carburant pentru sistemul muscular si cel nervos. Surplusul este stocat sub forma de grasime.
Lipidele sunt substante organice, care constituie cea mai mare sursa de energie, deoarece prin arderea unui singur gram de grasimi eliberam 9 calorii. In jur de 15 % din greutatea corpului este alcatuita, in mod normal din grasimi. Daca acestea lipsesc, pielea devine uscata, vasele isi pierd supletea, iar excesul este stocat pe coapse si fese.
Proteinele sunt acele celule organice ale muschilor, creierului, ficatului si a oaselor. Proteinele stau la baza majoritatii functiilor corpului uman si transporta hormonii sii alte semnale prin membrana celulara catre ADN.
Principiile unei vieti sanatoase sunt urmatoarele :
– alimentatie echilibrata si variata zilnic.
– consum de alimente cu continut bogat in fibre vegetale.
– consum minim de sare si zahar.
– practicarea unui sport in aer liber cel putin o data pe saptamana.
– practicarea unui sport la sala de cel putin 3 ori pe saptamana.
Cea mai importanta sursa de energie a organismului este data de carbohidrati. Carbohidratii, cum ar fi ovazul, orzul, taratele sau fainoasele, sunt mai buni decat faina alba si orezul alb sau zaharidele. Poate fi greu sa diferentiezi carbohidratii buni de cei rai din produsele alimentare, asa ca fii atenta la lista de ingrediente. Cele mai bune surse de carbohidrati sunt de asemenea bogate in fibre. Fibrele ajuta la functionarea normala a tractului intestinal si joaca un rol important in evitarea bolilor de inima si a obezitatii.
O dieta echilibrata si miscarea zilnica este metoda cea mai buna pentru a asigura aportul de vitamine si minerale de care organismul are nevoie pentru a functiona corect.

Citeste si:  Dermatita de contact

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.