fbpx

Tu stii sa-ti intelegi copilul

Se intampla adesea sa vedem pe strada sau la televizor, copii si parinti certandu-se de zor, jingnindu-se , ba chiar lovindu-se unii pe altii. Aceste accese de furie, dintre parinti si copii nu sunt deloc constructive, nu duc la nici o rezolvare, ba din contra, se soldeaza cu rani adanci si cuvinte grele care nu se uita niciodata. In loc sa se bucure unii de altii, sa-si zambeasca, sa se alinte, ei prefera sa rezolva orice problema prin tipete si nervi revarsati unii pe altii.
Copii nu mai au respect fata de parinti, nu mai asculta sfaturile lor, se inchid in ei, isi interiorizeaza toata trairile si sentimentele, devin depresivi si extrem de irascibili.
La randul lor, parintii devin cicalitori, din dorinta de a afla ce se intampla, incearca sa-si impuna regulile si mai ales incearca sa se impuna in fata copilului, doar pentru simplul fapt ca ei sunt adulti si stiu mai bine, fara a tine cont sau macar de a asculta oful copilului.
Nu exista solutii miraculoase pentru a trece peste aceste momente, ci doar vointa si intelegere din partea ambelor parti. Atat parintii, cat si copii trebuie sa dea o sansa celuilat, sa-i asculte nemultumirile si impreuna sa gaseasca solutii.
Un parinte este ca un antrenor , trebuie sa-si pregateasca copilul pentru viata, sa invete sa se descurce in societate, sa fie responsabil, sa convietuiasca frumos si in armonie cu ceilalti, sa fie fericit si sa-si faca un rost in viata.
In general, un parinte reprezinta modelul de viata pentru copilul sau, asa ca ai grija tu ca parinte in primul rand cum te porti, deoarece orice greseala pe care o faci se va rasfrange asupra copilului si a relatiei dintre voi.
Ca in orice fel de relatie, comunicarea este cea mai importanta. In momentul in care aceasta nu mai e la fel ca inainte sau dispare de tot, relatiile se deterioreaza si de aici pana la scandaluri, reprosuri sau si mai grav, plecari de acasa, nu mai este cale lunga.
Sfatul nostru este sa aveti rabdare cu copilul dumneavoastra, sa-i acordati atentie si sa-l tratati asa cum se cuvine, cand are o problema sau o suferinta. Nu-l marginalizati, chiar daca a gresit si nu-l lasati sa simta numai greutatea vinovatiei lucrului facut. Ajuati-l sa vada rezolvarea si sa inteleaga ca ce a facut nu este bine, ca merita indreptat, dar ca ar fi mai bine sa nu se mai repete.
Invatati-va copilul ca iertarea este calea succesului in relatiile dintre oameni.

Citeste si:  Cum sa faci un masaj de relaxare partenerului tau
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.