fbpx

Tu ce fel de parinte crezi ca esti?

Parinte! Cea mai grea meserie din lume, cu siguranta! Sa educi un copil, sa-i oferi cele mai bune sfaturi, lucruri, mediu, sa faci lectiile cu el si sa-l ajuti sa-si dezvolte personalitatea sunt cateva dintre indatoririle unui parinte.

Stiai ca fiecare parinte este diferit in felul sau si corespunde unei anumite tipologii?
De la parintele grijuliu, sacaitor, pana la parintele normativ, exista fel de fel de personalitati, caracteristici si modalitati de a fi parinte.

Parintele grijuliu este cel care isi face vesnic griji pentru copilul sau, chiar si atunci cand acesta este linistit in camera sa si doarme.
Daca esti un parinte grijuliu, care te lamentezi si te panichezi din orice fleac, ar fi bine sa incerci sa schimbi ceva in atitudinea ta si sa ii acorzi micutului putina incredere. Sunt situatii si momente cand nu ai de ce sa-ti faci griji, mai ales cand este sub supravegherea cuiva.
Chiar si cand se mareste, trebuie sa incerci sa renunti la aceasta atitudine, pentru ca in felul asta ii dai de inteles ca nu ai incredere in el, ca nu se poate descurca singur, ca nu-si poate purta de grija daca nu esti langa el.

Citeste si:  Centrul Oxxygene lanseaza primul Spital Privat dedicat bolnavilor cu Alzheimer si alte forme de dementa din Romania

Parintele sacaitor are mereu ceva de criticat, de comentat sau de obiectat. Cu alte cuvinte, copilul trebuie sa faca numai cum spune el, pentru ca asa e bine.
In felul acesta, copilul nu avea niciodata o personalitate definita, in functie de ceea ce gandeste, ceea ce isi doreste sau simte cu adevarat.
Incearca sa nu mai fii atat de sacaitoare si nu te mai impune in fata copilului in modul acesta, daca vrei sa fie apropiat de tine si sa iti ceara sfatul sau parerea pe viitor.

Parintele “super” este salvatorul copilului si al tuturor problemelor. Orice s-ar intampla este mereu acolo, alaturi de copilul sau, aratandu-i care este solutia cea mai buna, fara sa incerce sa se impuna sau sa ia el decizii in locul copilului. Continua sa fii alaturi de copilul tau in modul acesta si nu vei avea decat de castigat. Evita sa-i rezolvi tu direct probleme si implica-te ca si pana acum in gasirea unor solutii convenabile pentru binele lui.

Citeste si:  Stresul, din ce in ce mai mare

Parintele ocupat poate fi confundat foarte usor cu parintele nepasator. El isi lasa copilul de unul singur, oferindu-i resurse financiare si cam tot ce isi doreste, mai putin atentie si afectiune. Sa nu te surprinda faptul ca iti vei indeparta copilul de tine si ca nu iti va fi alaturi mai tarziu, cand vei avea nevoie de el. Daca tu nu ii arati afectiune, cum va putea sa iti ofere el la randul lui aceste lucruri?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.