
In cazul durerilor reumatice, articulare sau musculare (torticolis-inclinarea laterala a capului si a coloanei cervicale, provocate de o afectiune musculara), lumbago (dureri in regiunea lombara), curbatura (durere musculara).
Caldura dilata vasele, oxigenul circula mai usor in tesuutl muscular, iar toxinele responsabile pentru producerea contractiei sunt eliminate. Caldura relaxeaza, totodata, si musculatura.
Aplica sursa de caldura timp de 30 de minute, de mai multe ori pe zi, pana cand suferinta dispare.
Sursa de caldura poate fi aplicata sub forma de perne si pilote electrice, buiote, plasturi care, aplicati pe zona afectata, degaja caldura. Sau clasica sticla cu apa calda.
Atunci cand trebuie sa calmezi durerea provocata de un soc mecanic (lovitura), de o arsura sau o inflamatie – entorsa, enlogatie (extensia unui ligament sau nerv), tendinita (inflamatia unui tendon).
Raceala face sa scada temperatura la nivelul pielii cu circa 15 grade Celsius, vasele de sange se restrang, iar durerea si inflamatia se diminueaza. Daca accidentul suferit a provocat si sangerare, debitul acesteia se reduce, iar edemul (tumoarea) se absoarbe.
Aplica imediat dupa soc si lasa sa actioneze 7-12 minute, nu mai mult, pentru ca si raceala „arde” pielea. Repeta acest procedeu de 2-3 ori pe zi.
Sursa rece poate fi aplicata sunt forma de jet moderat de apa rece, spray, pungi speciale, umplute cu gel si tinute la frigider sau „banala” punga cu cuburi de gheata.