
Teama copiilor de a consuma anumite alimente poate fi genetica, potrivit rezultatelor unui amplu studiu realizat de o echipa de cercetatori britanici de la Colegiul universitar din Londra.În urma unui studiu amplu, la care au participat perechi de frati gemeni si non-gemeni, profesorul Lucy J. Cooke si colegii sai au descoperit ca aproape 80% din tendintele copiilor de a evita alimente noi sunt mostenite pe cale genetica. "Parintii pot sta linistiti, pentru ca teama copiilor de a încerca alimente noi nu este un rezultat al proastei educatii culinare, ci al genelor", a indicat Cooke. Cercetatorul a precizat ca, daca acestor copii li se ofera în mod repetat respectivele alimente, acestea vor deveni familiare si, poate, vor fi incluse între preferatele lor. Atât oamenii cât si animalele prezinta o anumita retinere în a încerca noi alimente, numita stiintific "neofobie alimentara”. "În vremurile moderne, în care alimentele sunt în general sigure pentru consum, neofobia pare, mai ales, a avea un efect advers asupra optiunilor alimentare, mai ales în ceea ce priveste cantitatea de alimente", continua cercetatorii.Cercetatorii spun ca este foarte posibil ca unii parinti sa simta diferentele dintre nevoile copiilor si, în în consecinta, sa trateze fratii în mod diferit, încurajând aceasta fobie. În plus, cercetatorii au mai remarcat un comportament care nu este dictat de gene: cu cât un copil primeste mai des un anumit aliment, cu atât acesta prezinta mai multe probabilitati de a fi inclus printre preferintele culinare.
Teama copiilor de a consuma anumite alimente poate fi genetica, potrivit rezultatelor unui amplu studiu realizat de o echipa de cercetatori britanici de la Colegiul universitar din Londra.În urma unui studiu amplu, la care au participat perechi de frati gemeni si non-gemeni, profesorul Lucy J. Cooke si colegii sai au descoperit ca aproape 80% din tendintele copiilor de a evita alimente noi sunt mostenite pe cale genetica. "Parintii pot sta linistiti, pentru ca teama copiilor de a încerca alimente noi nu este un rezultat al proastei educatii culinare, ci al genelor", a indicat Cooke. Cercetatorul a precizat ca, daca acestor copii li se ofera în mod repetat respectivele alimente, acestea vor deveni familiare si, poate, vor fi incluse între preferatele lor. Atât oamenii cât si animalele prezinta o anumita retinere în a încerca noi alimente, numita stiintific "neofobie alimentara”. "În vremurile moderne, în care alimentele sunt în general sigure pentru consum, neofobia pare, mai ales, a avea un efect advers asupra optiunilor alimentare, mai ales în ceea ce priveste cantitatea de alimente", continua cercetatorii.Cercetatorii spun ca este foarte posibil ca unii parinti sa simta diferentele dintre nevoile copiilor si, în în consecinta, sa trateze fratii în mod diferit, încurajând aceasta fobie. În plus, cercetatorii au mai remarcat un comportament care nu este dictat de gene: cu cât un copil primeste mai des un anumit aliment, cu atât acesta prezinta mai multe probabilitati de a fi inclus printre preferintele culinare.