
Efectele pe termen scurt ale tutunului includ efecte asupra sistemului respirator, dependenta, precum si asocierea cu alte droguri. Fumatorii isi folosesc la un nivel mai scazut plamanii decat cei care nu au fumat niciodata. Fumatul provoaca boli de inima, afecteaza performanta si rezistenta la cei care practica un sport de performanta. În medie un om care fumeaza un pachet de tigari în fiecare zi traieste cu sapte ani mai putin decât unul care nu a fumat niciodata. Adolescentii care fumeaza au probleme cu respiratia de trei ori mai des dacat nefumatorii, ei sunt nevoiti sa mearga mult mai des la doctor decat cei care nu fumeaza.
Tinerii care fumeaza sunt mai dispusi de trei ori mai mult decat nefumatorii sa utilizeze alcoolul, de ori mai mult sa foloseasca marijuana si de 22 ori mai mult sa foloseasca cocaina. De asemenea sunt mai dispusi sa accepte sex neprotejat sau sa rezolve un conflict prin violenta.
Tutunul are o compozitie complexa. In frunze se gasesc diverse componente chimice: celuloza, proteine, amidon, steroli, minerale etc. Dar veti putea spune ca acesti compusi se mai gasesc si in alte plante dar tutunul are ca substante specifice nicotina si isoprenoizii (hidrocarburi nesaturate). Multa vreme s-a crezut ca nicotina este cel mai toxic agent activ al tutunului si intr-adevar este o otrava foarte puternica, o doza de 5mg de nicotina fiind suficienta pentru a omori un caine in cateva clipe prin paralizia nervilor motori iar una de 60mg este la fel de eficienta pentru om. Nicotina este un lichid incolor in clipa extragerii dar in contact cu aerul si lumina se coloreaza in brun. Are un gust amar si iritant iar mirosul este slab la rece si asfixiant la caldura.
Cancerul pulmonar este, de cele mai multe ori, o consecinta directa a fumatului, compusii toxici ai tutunului putand insa produce si alte forme de cancer, cum ar fi cele ale laringelui, faringelui, esofagului, pancreasului, rinichilor si vezicii urinare. Studiile au aratat ca fumatul in general este responsabil pentru evolutia a peste 25 de boli canceroase inclusiv cancerul la san pentru femei.
Efectele nocive ale fumatului asupra pielii au fost descrise pentru prima oara in 1856. Principalul efect este cel de imbatranire, dar acesta nu este singurul. Se pare ca femeile sunt mult mai sensibile decat barbatii la efectele fumatului. Imbatranirea prematura datorata fumatului se vede in aspectul ridat al pielii si in pigmentatia de la galben spre cenusiu. Aceste semne depind si de calitatea tutunului consumat si de capacitatea pielii de a face fata factorilor degradanti exteriori.
Importanta a 4 factori in renuntarea la tutun:
•Beti cat mai multa apa pentru ca astfel puteti elimina agentii patogeni din corpul dvs si sa scapati de nicotina.
•Inspirati adanc inlocuind astfel o gura de aer proaspat cu una plina de tutun. Amanati sa fumati cat mai mult timp posibil. Incercati sa faceti cat mai multe activitati pentru a va ocupa timpul cu alte lucruri.
•Faceti ceva nu stati in casa sau in incaperea unde fumati fara a avea o alta preocupare.
Timpul de la ultima tigara
Scimbari benefice
20minute
Presiunea arteriala revine la normal
8 ore
Nivelul nicotinei si al monoxidului de carbon din sange scade cu jumatate, oxigenul revine la normal
24 ore
Monoxidul de carboneste eliminat din corp.Plamanii incep sa se elibereze de orice urme ale tutunului.
48ore
Nu mai este nici o urma de nicotina.Gustul si mirosul revin la normal.
72 ore
Respiratul revine la normal.
2 – 12saptamani
Circulatia sangelui se imbunatateste
9 mluni
Scad problemele de respiratie cu 10%
1 an
Riscul unui atac de cord se reduce cu jumatate.
10 ani
Riscul unui cancer pulmonar se reduce la jumatate
15 ani
Riscul atacului de cord este cel normal.