
Cercetatorii de la Universitatea din Manchester sustin ca spanacul poate preveni aparitia degenerarii maculare, boala asociata îmbatrânirii, care reprezinta prima cauza a orbirii la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Teoria lor se bazeaza pe faptul ca spanacul si câteva alte legume, precum broccoli si varza creata, contin luteina, substanta care protejeaza ochiul prin formarea unor pigmenti în macula. Acesti picmenti ajuta la filtrarea fascicolului nociv de lumina albastra care poate afecta sau chiar distruge ochiul. Cu cât ochii sunt mai bogati în pigmenti cu atât riscul de îmbolnavire este mai mic.
Cercetatorii de la Universitatea din Manchester sustin ca spanacul poate preveni aparitia degenerarii maculare, boala asociata îmbatrânirii, care reprezinta prima cauza a orbirii la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Teoria lor se bazeaza pe faptul ca spanacul si câteva alte legume, precum broccoli si varza creata, contin luteina, substanta care protejeaza ochiul prin formarea unor pigmenti în macula. Acesti picmenti ajuta la filtrarea fascicolului nociv de lumina albastra care poate afecta sau chiar distruge ochiul. Cu cât ochii sunt mai bogati în pigmenti cu atât riscul de îmbolnavire este mai mic.