fbpx

Santajul sentimental al copilului tau

Este foarte cunoscut faptul ca cererile copiilor cresc de la an la an. Afla daca este necasar sau nu sa tii pasul cu ele.
Copiii din ziua de azi traiesc inconjurati numai de „ispite”. Oricat ar fi de mici, isi doresc sa fie la moda, sa aiba tot ce se poarta, si , mai ales, tot ce au oamenii mari. Prea putini sunt aceia care asteapta varsta potrivita sa le primeasca. Majoritatea incearca sa obtina cadoul dorit cat mai repede, folosindu-se de santajul emotional.
Santajul emotional este o cursa pentru parinti. Unii cad victime in mod constient, crezand ca darurile reinnoada dialogul oarecum dificil dintre ei si copiii lor sau ca „micile” atentii recompenseaza putinul timp petrecut impreuna. Dar…spre dezamagirea acestora timpul petrecut impreuna si dialogul real nu pot fi inlocuite cu absolut nimic. Este ca si cum ai pune pe acelasi plan bunurile materiale si relatiile familiale. In acest caz, sa nu te miri ca odrasla ta este o fiinta rece, calculata si pentru care toate au un pret.
Mai mult decat atat, copilul ajunge sa masoare dragostea pe care i-o oferi tu ca parinte in functie de numarul si valoarea cadourilor primite de la tine. Pe de alta parte, il impiedici sa devina responsabil.
Tine minte faptul ca un copil ca a primit totul la comanda, nu ii poti pretinde sa respecte valoarea banului, pentru ca nu o are.
Cum sa rezisti la santajul sentimental
„Eu sunt singura din clasa care nu are…” Imbufnata, eventual inlacrimata, fata ta te pune in incurcatura: sa ii faci placerea sau sa pui capat „abuzurilor” cu un NU raspicat? Parintii sunt uneori cei care sufera cel mai mult daca nu le ofera copiilor tot ce isi doresc…Strange din dinti si impune-i limite. Ele o ajuta sa cunoasca valoarea lucrurilor.
Cum gasesti masura dreapta
Lista de „lucruri strict necesare” se tot lungeste? Impune-i sa se rezume la trei-sa zicem. Asa il obligi sa-si stabileasca prioritatile; sa faca deosebirea intre capricii si ceea ce ii trebuie cu adevarat; sa invete ca nu cantitatea sau pretul conteaza, ci dimensiunea afectiva (bucuria de a primi ceea ce si-a dorit cel mai mult).

Citeste si:  Familia de provenienta - fundament educational si emotional al viitorului adult
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.