fbpx

Sanatatea unghiilor

In mod normal unghiile ar trebui sa fie netede, rozalii sibine ingrijite- nu numai din considerente estetice, ci si pentru ca ele sunt oglinda sanatatii tale. Cand ceva nu functioneaza corect in organism, unghiile dau alarma. Invata sa le asculti!

Semne pe care trebuie sa le iei in seama:
Striatii profunde
Cauze externe: radacina unghiei a fost lovita.
Cauze interne: probleme de digestie, gripa cu febra, pojar (la copii), diete drastice, hepatita, mediu toxic, anumite medicamente, crize sufletesti ce intorc organismul pe dos.
Ce e de facut? Consulta un medic internist.
Despicaturi adanci
Cauze externe: vatamarea usoara a radacinii.
Cauze interne: proasta vascularizare a bazei unghiei, artrita, psoriazis.
Ce e de facut? Poarta manusi de protectie cand trebaluiesti in casa si in gradina si foloseste o crema hranitoare pentru unghii; daca problema tot nu se rezolva, cere sfatul medicului tau.
Unghii fragile
Cauze externe: speli manual, cu detergenti agresivi sau folosesti un dizolvant de unghii cu multa acetona, iar unghiile isi pierd stratul protector de grasime.
Cauze interne: deranjamente hormonale, disfunctii ale glandei tiroide, diabet, neurodermatoza, psoriazis.
Ce e de facut? Ingrijeste-ti atent unghiile: poarta manusi de protectie cand lucrezi in casa sau in gradina, nu te spala excesiv de des pe maini si aplica un gel cremos dupa fiecare spalare. Maseaza-ti mainile mai des cu o crema speciala si, o data pe zi, cu ulei de masline. Daca, dupa 4 saptamani, situatia nu se amelioreaza, consulta un medic internist.
Unghii concave
Cauze externe: nu exista, unii dintre noi avem aceasta forma a unghiilor din copilarie.
Cauze interne: daca forma concava apare mai tarziu si se dezvolta evident la varful unghiei, poate semnala anumite boli genetice: probleme ale inimii, ale plamanilor sau ficatului, astm.
Ce e de facut? Consulta repede un medic internist.
Unghii convexe
Cauze externe: daca patul unghiei se cufunda deodata in varf si ia forma unei linguri, inseamna ca s-a inmuiat cheratina. Foarte probabil, folosesti, la treburile gospodaresti, substante de curatare agresive.
Cauze interne: daca nu exista nici o cauza genetica, iar cauza externa mai sus pomenita este exclusa, poate fi vorba despre lipsa de fier, o disfunctie a glandei tiroide sau o anemie.
Ce e de facut? Dupa fiecare spalat, aplica o crema speciala pentru maini si unghii. Si maseaza-le zilnic, in forta, cu ulei de masline. Poarta manusi de protectie la treburile gospodaresti si consuma alimente hranitoare pentru unghii. Daca problema tot nu se rezolva in scurt timp, consulta un dermatolog.
Unghii colorate (patate)
Cauze externe: fumezi-petele galbene de pe degete si unghii sunt semne ale nicotinei; iti vopsesti prea mult unghiile cu oja-patul unghiei se ingalbeneste.
Cauze interne: disfunctii ale ficatului sau plamanilor.
Ce e de facut? Sterge urmele nicotei cu zeama de lamaie sau albus de ou. Aplica oja numai peste un strat protector de lac impermeabil. Din cand in cand, lasa unghiile sa „respire” cateva zile, fara oja. Petele sunt incapatanate si nu dispar? Consulta un medic internist.
Semne ce ar trebui sa te puna pe ganduri
Pete albe(noite)
Sunt doar niste mici depozite de carbon intre stratul cheratinos si patul roz al unghiei. De obicei apar din cauza unor loviri sau greseli de manichiura si nu semnaleaza, cum se crede, o alimentatie proasta.
Unghii cu striatii longitudinale
Asa au fost din nastere sau au aparut o data cu inaintarea in varsta. Nu sunt semnul unei boli ascunse. Probabil ca nu bei destule lichide. Consuma 2 litri de apa minerala pe zi si lamela cheratinoasa va creste din nou neteda.

Citeste si:  Consumul a cel putin 6 pahare de apa pe zi previne pietrele la rinichi
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.