
Depresia in bolile somatice
Simptome depresive semnificative clinic sunt decelabile la aproximativ 12% pana la 36% dintre pacientii cu alte afectiuni nonpsihiatrice. Pe de alta parte cei mai multi pacienti cu o suferinta somatica nu au depresie. Daca este prezenta o tulburare depresiva atunci aceasta trebuie tratata ca o conditie independenta (posibil precipitata de vulnerabilitatea biologica sau psihologica a individului) care trebuie tratata separat.
Nu este corecta atitudinea unor medici care considera ca este bine sa trateze in primul rand si/sau numai tulburarea somatica si, apoi, „dupa rezolvarea acesteia” sa orienteze bolnavul catre un medic psihiatru. Depresia trebuie cautata si investigata; astfel ca nu se recomanda realizarea unui diagnostic prin excludere.
Atunci cand o tulburare depresiva apare impreuna cu o suferinta somatica, sunt cateva explicatii posibile. Suferinta medicala generala provoaca in mod biologic depresie (hipotiroidia determina depresie). Suferinta somatica declanseaza depresia la persoane vulnerabile genetic pentru depresie (boala Cushing poate precipita un episod depresiv major). Suferinta somatica produce psihologic depresia (un pacient cu cancer devine depresiv in mod reactiv, ca o reactie la prognostic, la durere si invaliditate). Suferinta somatica si depresia nu sunt corelate, sunt independente.