
Simptomele auxiliare de expresie somatica se traduc printr-o tulburare a sentimentelor vitale: astenie, lipsa de vigoare fizica, insomnii, anorexie si scadere in greutate, tulburari ale dinamicii sexuale.
Tulburarile somatice sunt legate de hiperactivitatea simpatica dublata de inhibitia parasimpatica: hiposalivatie, dureri epigastrice, meteorism, constipatie sau diaree, greutati in respiratie, disconfort precordial, tulburari de ritm cardiac, extrasistole, ameteli, cefalee, dureri difuze in regiunea tractului uro-genital.
Pierderea placerii corelate cu pierderea interesului: de a aprecia din punct de vedere gustativ alimente, bauturi; pentru activitatea sexuala; de a calatori, de a cunoaste etc.
Inapetenta corelata cu pierderea placerii, pierdere semnificativa in greutate, fara a urma o dieta, ori surplus ponderal (pot exista si situatii atipice cu apetit exagerat si crestere ponderala).
Insomnie sau hipersomnie aproape in fiecare zi; superficializarea somnului (pacientii depresivi au un somn redus si superficial, iar aceasta superficialitate le confera impresia ca nu au dormit). Tulburari de dinamica sexuala: impotenta, frigiditate, anorgasmie.
Fatigabilitate sau lipsa de energie aproape in fiecare zi.
Bradipsihie – scaderea ritmului si fluxului ideativ, scaderea fortei de reprezentare si a capacitatilor imaginative – diminuarea capacitatii de a se concentra, de a-si aminti detalii sau indecizie aproape in fiecare zi (fie prin relatarea subiectului, fie observata de altii).
Scaderea elanului vital.
Sentimente de inutilitate, incapacitate, autodepreciere cu lipsa de speranta, trairi de neajutorare care apartin spectrului depresiv.
Idei delirante de vinovatie excesiva ori inadecvata.
Ganduri recurente de moarte (nu doar teama de moarte), ideatie suicidara recurenta fara un plan anume, ori o tentativa de suicid sau elaborarea un plan anume pentru comiterea suicidului.