fbpx

Regimul bazat pe indicele glicemic: o solutie simpla si accesibila!

Toata lumea vorbeste despre regimul bazat pe indicele glicemic, dar ce este, mai exact, acesta? I.G. este o descoperire revolutionara. Acest indice da definitia glucidelor lente si rapide, în functie de nivelul de crestere a glicemiei (procentul de glucoza din sânge) dupa ce alimentul a fost digerat si cantitatea de insulina necesara asimilarii lui a fost eliberata.Cu cât I.G. este mai mare, cu atât asimilarea alimentului este mai rapida. Glucozele sunt fie îndreptate spre a fi consumate de organele care au nevoie de ele atunci, fie sunt stocate în celulele grase.Cu cât I.G. este mai mic, cu atât glucozele circula mai lent, lasând timp fiecarui organ de a le consuma sau de la directiona catre rezervele ficatului si muschilor, sau de a le stoca în grasimi, daca sunt prea multe si nu pot fi folosite în acel moment. Proteinele au un indice glicemic egal cu zero.Clasificarea glucidelor nu se face atât de simplu, însa, pentru ca indicele glicemic se micsoreaza în prezenta fibrelor (alimente complete, legume uscate, fructe) si se mareste în absenta lor.Regimele clasice sunt fie hipocalorice, fie hiperproteinizate, fie ambele. Unele diete sunt echilibrate, altele haotice. Regimul bazat pe indicele glicemic e bazat pe reguli de echilibru alimentar, fara a reduce aportul caloric. Nu este un regim sarac în glucide, nici bogat în grasimi. Persoana care tine aceasta dieta trebuie sa învete sa consume rational si inteligent alimentele grase si cele dulci: totul se bazeaza pe buna gestiune a cantitatii si a tipului alimentelor.Acest regim este simplu si accesibil tuturor persoanelor, usor de urmat si permite slabirea într-un ritm propriu, variabil de la un individ la altul. Dieta este adaptabila oricarui metabolism.Alimentele care au un indice glicemic mare: zaharul si produsele dulci (prajituri, produse de patiserie, miere, ciocolata, sucurile, înghetata), cerealele, cartofiiAlimentele care au un indice glicemic scazut: produsele lactate, legumele uscate, fructele dulci.Ce manânci într-o zi obisnuita, daca tii regimul I.G.Mic dejun – Pâine neagra sau cereale complete, fructe sau suc de fructe, lactate. Prânz – Proteine: carne rosie sau de pasare, peste, fructe de mare; legume, brânza, fructe, lactate, cicolata neagra, vin rosu sau alb.Gustare – Fructe, lactate, ciocolata neagra.Cina – Proteine: carne de pasare sau de peste, fructe de mare, oua; legume, desert.
Toata lumea vorbeste despre regimul bazat pe indicele glicemic, dar ce este, mai exact, acesta? I.G. este o descoperire revolutionara. Acest indice da definitia glucidelor lente si rapide, în functie de nivelul de crestere a glicemiei (procentul de glucoza din sânge) dupa ce alimentul a fost digerat si cantitatea de insulina necesara asimilarii lui a fost eliberata.Cu cât I.G. este mai mare, cu atât asimilarea alimentului este mai rapida. Glucozele sunt fie îndreptate spre a fi consumate de organele care au nevoie de ele atunci, fie sunt stocate în celulele grase.Cu cât I.G. este mai mic, cu atât glucozele circula mai lent, lasând timp fiecarui organ de a le consuma sau de la directiona catre rezervele ficatului si muschilor, sau de a le stoca în grasimi, daca sunt prea multe si nu pot fi folosite în acel moment. Proteinele au un indice glicemic egal cu zero.Clasificarea glucidelor nu se face atât de simplu, însa, pentru ca indicele glicemic se micsoreaza în prezenta fibrelor (alimente complete, legume uscate, fructe) si se mareste în absenta lor.Regimele clasice sunt fie hipocalorice, fie hiperproteinizate, fie ambele. Unele diete sunt echilibrate, altele haotice. Regimul bazat pe indicele glicemic e bazat pe reguli de echilibru alimentar, fara a reduce aportul caloric. Nu este un regim sarac în glucide, nici bogat în grasimi. Persoana care tine aceasta dieta trebuie sa învete sa consume rational si inteligent alimentele grase si cele dulci: totul se bazeaza pe buna gestiune a cantitatii si a tipului alimentelor.Acest regim este simplu si accesibil tuturor persoanelor, usor de urmat si permite slabirea într-un ritm propriu, variabil de la un individ la altul. Dieta este adaptabila oricarui metabolism.Alimentele care au un indice glicemic mare: zaharul si produsele dulci (prajituri, produse de patiserie, miere, ciocolata, sucurile, înghetata), cerealele, cartofiiAlimentele care au un indice glicemic scazut: produsele lactate, legumele uscate, fructele dulci.Ce manânci într-o zi obisnuita, daca tii regimul I.G.Mic dejun – Pâine neagra sau cereale complete, fructe sau suc de fructe, lactate. Prânz – Proteine: carne rosie sau de pasare, peste, fructe de mare; legume, brânza, fructe, lactate, cicolata neagra, vin rosu sau alb.Gustare – Fructe, lactate, ciocolata neagra.Cina – Proteine: carne de pasare sau de peste, fructe de mare, oua; legume, desert.

Citeste si:  Obezitatea, asociata unei sanatati mintale precare
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.