fbpx

Psihoterapia la distanta, da sau nu?

Depresie

Psihoterapia la distanta, spre deosebire de terapia traditionala,  consta in faptul ca nu interactionezi in ” mod direct”  cu psihoterapeutul, ci discuti cu el fie prin telefon, fie prin intermediul mijloacelor conectate la internet. Aceasta a evoluat pe masura ce practica terapiei intra in era digitala. Este o practica care vine atat in sprijinul celor care apeleaza la psihoterapeut, cat si in favoarea acestuia. Terapeutii pot oferi diferite forme de terapie la distanța pentru a ajunge la mai multe persoane aflate in mai multe locatii. Alti termeni pentru terapia la distanta includ consiliere la distanta, teleterapie, terapie prin telefon sau terapie prin internet. Va spun sincer, ca desi eu initial nu am crezut ca aceasta terapie poate functiona, ea da rezultate la fel de bune ca cea desfasurata in „cabinet” cu psihoterapeutul.

De ce sa alege terapia la distanta?

Cine foloseste terapia la distanta?

Cum sa stii daca terapia la distanta este potrivita pentru tine?

De ce sa alegi terapia la distanta?

Profesionistii in domeniul psihoterapiei ofera terapia la distanta ca principala modalitate de a comunica cu persoanele care doresc sa faca  terapie si doresc sa faca terapie in propriile case sau in timp ce calatoresc.

Terapia de la distanta poate fi oferita ca tratament independent dar, poate fi folosita impreuna cu  terapia traditionala. Un terapeut poate oferi tratament dintr-un birou, dar poate trece la terapia la distanta atunci cand o persoana este în afara orasului sau nu poate sa se deplaseze la birou.

Trebuie spus ca uneori terapia  la distanta poate fi potrivita pentru persoanele care au dificultati in apelarea la un psihoterapeut, pentru ca din pacate desi multe persoane simt la un moment dat ca au nevoie de o asemenea terapie se simt jenati sa apeleze la ea. Unii oameni se simt mai confortabil comunicand deschis prin e-mail decat fata- in- fata, ​​ cu un terapeut. Altii ar putea simti ca terapia este mai accesibila in acest fel, deoarece nu stie cand va avea nevoie cel mai mult de sprijin.

Cine foloseste terapia la distanta?

Terapia de la distanta poate fi o optiune buna pentru persoanele care nu pot avea acces la consiliere datorita problemelor legate de locatie, sanatate sau de transport. Poate fi de asemenea atragatoare pentru persoanele care nu doresc sa se întâlnească intr-un birou.

Multe aspecte  pot fi abordate cu ajutorul terapiei la distanta, printre acestea se numara:

Anxietate
Depresie
Probleme alimentare
Probleme legate de relatii
Stres
Observari si constrangeri
Problemele parintesti

Studiile arata ca terapia la distanta poate fi la fel de eficienta ca terapia fata-in-fata pentru multe probleme. Multe abordari populare, cum ar fi terapia comportamentala cognitiva (CBT), pot fi potrivite pentru terapia online. Cu toate acestea, este posibil ca feedback-ul vizual sa nu fie disponibil si depinde de tehnologia utilizata.

Cum sa stii daca terapia la distanta este potrivita pentru tine?

Terapia la distanta poate fi o alegere buna pentru persoanele care traiesc departe de cabinetele care pot asigura psihoterapia. Cei care au program  aglomerat sau dificultati sa iasa din casa, pot apela cu incredere la acest gen de terapie.

Exista insa si  situatii in care terapia la distanta nu este recomandata. De exemplu, persoanele cu probleme psihologice sau emotionale grave se poate ca acest gen de terapie sa nu le faca bine. Persoanele cu schizofrenie, depresie severa, bipolara sau ganduri suicidare pot obtine mai mult de la terapia traditionala si pot necesita terapie intensiva.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.