fbpx

Off… iar am gripa

Gripa este o boala respiratorie, cauzata de virusii gripali. Cand avem gripa este indicat sa nu venim in contact cu altii pentru a nu transmite boala mai departe, cat si pentru a nu primi la randul nostru de la ceilalti o alta tulpina de raceala. Aceste tulpini pot interfera si atunci dau nastere unor complicatii mai greu de tratat.
Printre simptomele gripei se numara :
– Febra ( crescuta de obicei).
– Oboseala extrema.
– Lipsa puterii de concentrare.
– Migrene.
– Dureri de gat.
– Nas sensibil.
– Dureri musculare.
– Greata, voma sau diaree.
Daca nu o tratam din timp, gripa poate da complicatii grave ca :
– Pneumonia.
– Infectiile urechilor si ale sinusilor.
– Dezhidratarea.
– Complicatii medicale cronice ca astm sau diabet.
Gripa se transmite de la persoana la persoana, prin tuse sau stranut. Infectarea se mai poate produce si prin atingereea unui obiect infestat cu virus gripal, daca isi duc apoi mana la gura sau la nas.
Pentru a preveni aparitia gripei trebuie sa ne ingrijim in primul rand de imunitatea noastra. Alimentatia sanatoasa, cu fructe si legume multe este indicata. Miscarea, petrecerea timpului in aer liber sunt la fel de importante pentru intarirea imunitatii noastre.
Consumati cat mai multe lamai si portocale cand sunteti racite, deoarece continutul mare de vitamina C din aceste fructe, ajuta la revigorarea organismului si lupta impotriva gripei.
Beti multe ceaiuri si multe lichide ( supe sau sucuri proaspete din fructe) ca sa preintampinati deshidratarea.
Vaccinarea este singura modalitate eficienta pentru a preveni gripa.
Medicamentele antivirale combat la fel de bine gripa. Doar patru dintre ele sunt aprobate de catre medici: amantadina, rimantadina, zanamavirul si oseltamvirul. Pot fi luate numai la cererea medicului, deoarece necesita o supraveghere a tratamentului.
Nu luati antibiotic decat la recomandarea medicului, in cazul in care constata ca exista si o infectie. Altfel, antibioticele nu au nici un efect asupra virusilor care cauzeaza guturaiul si gripa. Ba mai mult, pot face mai mult rau daca sunt adiministrate fara supravegherea medicului.

Citeste si:  Tratare dinti sensibili
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.