fbpx

O boala complicata, hepatita B

In Romania, conform studiilor efectuate, rezulta ca 1 milion din 21,5 milioane de romani, ar putea fi infectati cronic cu virusul hepatitei B.
Pe plan mondial, peste 400 milioane de oameni au infectie cronica B.
1 milion de oameni mor in fiecare an din cauza infectarii cu virusul hepatitei B. In stadiu avansat, hepatita B poate duce la ciroza si cancer hepatic.
Simptomele hepatitei B sunt asemenatoare cu cele ale gripei:
1. Dureri reumatismale.
2. Dureri musculare.
3. Dureri abdominale.
4. Diaree, greata si varsaturi.
5. Slabiciune fizica si dureri de cap.
6. Lipsa poftei de mancare.
7. Pe langa simptomele asemanatoare celor provocate de gripa, mai pot aparea dureri abdominale puternice si icter accentuat. Icterul apare ca o consecinta a faptului ca ficatul se afla in incapacitatea de a elimina bilirubina din sange.
Hepatita B se poate transmite direct, de la mama la fat ; sexual, prin contacte sexuale neprotejate ; prin transfuzii de sange, folosirea in comun a aparatului de ras, a forfecutei sau a periutei de dinti.
Primul pas in diagnoticarea acestei boli este realizarea unor analize de sange, din care sa reiasa daca ficatul este afectat sau nu. Cel mai indicat este antigenul Hbs, care va arata clar daca aveti sau nu infectie prezenta cu virsului hepatitei B.
Pentru a evita contacul cu virusul hepatitei B, trebuie sa tineti cont de cateva masuri de precautie, cum ar fi:
1. Vaccinarea, care este cea mai eficienta metoda de evitare a infectiei.
2. Evitarea contactului cu sange contaminat, mai ales daca aveti zgarieturi sau plagi deschise.
3. Folosirea prezervativelor in cazul contactelor sexuale cu mai multi parteneri.
Felul in care evolueaza hepatita cronica din ciroza hepatica catre cancer, este una naturala. Scopul tratamentului este de a stopa aceasta evolutie. Pe termen scurt, tratamentul impotriva hepatitei B normalizeaza valorile transaminazelor si incetineste fibrozele.
Interferonul, lamivudina, adefovirul si entecavirul sunt cateva dintre tratamentele de la care medicii asteapta sa vada progrese si ameliorari in cazul pacientilor infectati cu virusul hepatitei B.

Citeste si:  Sarcina la 40 de ani
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.