fbpx

Nasterea prin cezariana

Toate femeile se tem de „durerile facerii”. Dar specialistii in obstetrica-ginecologie ne sfatuiesc sa nu optam pentru atata lucru, pentru cezariana. Nasterea normala aduce tot atatea beneficii pentru mama si pentru bebelus, cate ponoase poate aduce interventia chirugicala, cand nu e justificata medical.
Cezariana a devenit o veritabila moda in Romania. Astfel, o femeie din trei naste pe aceasta cale. Desi avantajul unic- evitarea suferintei fizice- este contracarat de mai multe dezavantaje pentru mama si bebelus: schimbul de anticorpi de la nivelul cordonului ombilical, de la mama la fat, este incetinit semnificativ, din cauza clemelor montate pe cordonul ombilical, pe durata interventiei chirurgicale; din cauza anesteziei administrate mamei, si copilul iese la lumina zilei adormit, iar operatiile de „resuscitare” a lui, de „fortare” a plamanilor pentru a se umple cu aer pot antrena anumite riscuri; lactatia intarzie, in unele cazuri, cu doua-trei zile, timp in care bebelusul este hranit artificial ; relatia afectiva dintre prunc si mama nu se produce din primul moment, ea pierde primul tipat al puiului ei si nu va sti niciodata cum arata fetisoara lui, botita toata de plans, in primele secunde; amandoi se refac, din punct de vedere fiziologic, mai lent, iar mama este mai expusa la depresia postnatala. In fine, cezariana este o interventie chirurgicala destul de ampla: ea presupune efectuarea a doua incizii-pe abdomen si pe cavitatea uterina-cu toate riscurile incluse (rar, dar se intampla): infectii, hemoragii masive,etc.
Cand se impune
In mod corect, numai atunci cand nasterea normala reprezinta un pericol pentru mama si/ sau pentru fat. Cum ar fi:
-problemele mamei: hipertensiune arteriala, boli cardiace sau renale, anumite afectiuni oculare (miopie severa), diabet zahar, sangerari anormale, varsta inaintata, sarcina obtinuta printr-un tratament impotriva sterilitatii, pelvis foarte mic, fatul este plasat transversal (in mod normal el trebuie sa fie asezat cu capul in jos), placenta praevia (placenta acopera orificiul intern al uterului, impiedicand nasterea pe cale naturala), prolaps de cordon ombilical (alimentarea cu sange a fatului este intrerupta si lipsa oxigenului ii ameninta sanatatea si chiar viata), placenta se dezlipeste prematur. dilatatia stagneaza.
-problemele fatului: este subdezvoltat (prea mic) sau prea slabit si exista riscul sa nu supravietuiasca la nasterea normala (care reprezinta, si pentru el, un stres puternic), este supradezvoltat (depaseste greutatea de 4 kg), are cordonul ombilical infasurat strans in jurul gatului.

Citeste si:  Probioticele, bune pentru creier
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.