Metabolism

Desi pare ca avem motive fara numar pentru a manca ( pentru a celebra sarbatori, pentru a combate stresul, pentru a critica reclamele, din plictiseala, etc.) exista un singur motiv pentru care avem nevoie de mancare: pentru energie. Acea energie le permite organelor noastre sa functioneze, muschior nostri sa se miste, si corpului nostru sa ne tina de cald. Si la o scara mai extina, creierul nostru ne ajuta sa controlam modul in care convertim mancarea in energie. Pentru a intelege, vom rupe calea metabolica in doua faze ale metabolismului – procesul prin care trece corpul nostru pentru a folosi energie.
Faza digestiva: Hipotalamusul ( unul dintre centrii cheie de comanda ai creierului pentru organismul nostru) ” orchestreaza” faza metabolismului nostru prin primirea de semnale in intreg corpul nostru despre fie daca ti-e foame sau nu – astfel incat corpul tau sa foloseasca energia pentru a-si aduna puterile.
Iata cum: Corpul tau are un rezervor pe termen scurt de energie sub forma de glicogen, un carbohidrat depozitat in muschi si ficat. Dupa ce mancam, atunci cand ai glucoza si insulina, corpul tau foloseste toata glucoza de care are nevoie pentru ” combustibil” imediat, dar ia restul si o depoziteaza ca glicogen. Daca nivelul glucozei din sange scade, pancreasul inceteaza din a produce insulina – si apoi elibereaza o alta substana G, care converteste energia depozitata ( glicogen) in zahar (glucoza).
Cea de-a doua faza: Atunci cand dormim sau trecem prin perioade lungi fara sa mancam, corpul nostru are nevoie de un supliment de energie pentru a pastra organele noastre in functiune. Odata ce folosesti toata glucoza disponibila in timpul fazei digestive a metabolismului.

Citeste si:  Zece lucruri pe care, cu siguranta, nu le stiai despre ciocolata

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.