
Dupa o zi obositoare de munca ai impresia ca o mâncare buna si satioasa o sa îndeparteze toate problemele. Visezi la aripioare crocante de la fast-food, la hamburgeri sau la pizza si parca te si vezi savurând un desert delicios, cu multa frisca sau ciocolata.Daca te opresti sa mânânci în oras, cu siguranta vei alege mâncare nesanatoasa. Acasa poti întâmpina aceeasi problema. Vei da gata cu usurinta portii mari din mai multe feluri de mâncare gasita în frigider (probabil mezeluri, semipreparate sau ce ai apucat sa gatesti în weekend), cu multa pâine, dupa care vei simti nevoia de ceva dulce si vei mânca imediat un desert. Daca faci parte dintre persoanele care au probleme cu silueta sau doresc sa mânânce sanatos, acel desert ar putea fi un mar sau o cutie de compot de ananas, iar tu vei avea impresia ca, daca alegi fructele în loc de prajitura, imediat dupa masa, ai facut alegerea corecta.Complet fals! Fructele trebuie consumate întotdeauna pe stomacul gol, cu minimum o jumatate de ora înainte sau dupa mese. În caz contrar, intra în reactie cu alimentele gasite în stomac si se digera mai greu, ramânând acolo pentru mai multe zile, timp în care fermenteaza. Fermentatia duce la la formarea alcoolului, astfel ca persoane care nu au abuzat niciodata de bauturi alcoolice, dar care manânca frecvent fructe în combinatie cu alte alimente, se pot trezi cu ciroza.Daca ai intrat într-o cofetarie si ai impresia ca o tarta cu fructe este o alegere mai sanatoasa decât o savarina însiropata, te înseli din nou. Mult mai sanatoasa este, de exemplu, o tableta de ciocolata amaruie, daca ai decis ca vrei desert.Revenind la problema mâncarurilor greu de digerat, afla ca acestea vor combate senzatia de foame si te vor face sa te simti bine, dar satisfactia nu va fi de durata. La putin timp dupa masa te vei simti si mai obosit(a), va aparea o stare de epuizare fizica si eventual balonari, dupa care nu vei mai dori decât sa dormi. Dormitul dupa masa este o noua greseala, e nevoie sa treaca o perioada de timp între momentul cinei si somn iar acea perioada nu trebuie petrecuta lenevind în fata televizorului. E mult mai bine daca alegi sa faci o mica plimbare dupa masa sau daca pur si simplu speli vasele.Mâncarea este necesara organismului la fel cum benzina sau motorina sunt necesare masinii pentru a merge. Pentru o buna functionare, trebuie sa alegi produse de calitate.Prin urmare, în loc de sosuri, paste si fripturi, alege gratare si salate, peste si fructe de mare, brânzeturi si lactate, cereale, supe si nu în ultimul rând fructe si legume. Acestea din urma ar trebui consumate, pe cât posibil, în stare naturala, pentru ca prin fierbere sunt distruse majoritatea vitaminelor pe care le contin. O salata de cruditati, de pilda, nu necesita fierberea legumelor si este foarte sanatoasa, mai ales alaturi de un piept de pui preparat la gratar.Evita pe cât posibil si uleiul, untul sau margarina. Consuma-le moderat si, daca simti neaparat nevoia de ulei în mâncare, foloseste ulei presat la rece sau ulei de masline, care sunt mult mai sanatoase.
Dupa o zi obositoare de munca ai impresia ca o mâncare buna si satioasa o sa îndeparteze toate problemele. Visezi la aripioare crocante de la fast-food, la hamburgeri sau la pizza si parca te si vezi savurând un desert delicios, cu multa frisca sau ciocolata.Daca te opresti sa mânânci în oras, cu siguranta vei alege mâncare nesanatoasa. Acasa poti întâmpina aceeasi problema. Vei da gata cu usurinta portii mari din mai multe feluri de mâncare gasita în frigider (probabil mezeluri, semipreparate sau ce ai apucat sa gatesti în weekend), cu multa pâine, dupa care vei simti nevoia de ceva dulce si vei mânca imediat un desert. Daca faci parte dintre persoanele care au probleme cu silueta sau doresc sa mânânce sanatos, acel desert ar putea fi un mar sau o cutie de compot de ananas, iar tu vei avea impresia ca, daca alegi fructele în loc de prajitura, imediat dupa masa, ai facut alegerea corecta.Complet fals! Fructele trebuie consumate întotdeauna pe stomacul gol, cu minimum o jumatate de ora înainte sau dupa mese. În caz contrar, intra în reactie cu alimentele gasite în stomac si se digera mai greu, ramânând acolo pentru mai multe zile, timp în care fermenteaza. Fermentatia duce la la formarea alcoolului, astfel ca persoane care nu au abuzat niciodata de bauturi alcoolice, dar care manânca frecvent fructe în combinatie cu alte alimente, se pot trezi cu ciroza.Daca ai intrat într-o cofetarie si ai impresia ca o tarta cu fructe este o alegere mai sanatoasa decât o savarina însiropata, te înseli din nou. Mult mai sanatoasa este, de exemplu, o tableta de ciocolata amaruie, daca ai decis ca vrei desert.Revenind la problema mâncarurilor greu de digerat, afla ca acestea vor combate senzatia de foame si te vor face sa te simti bine, dar satisfactia nu va fi de durata. La putin timp dupa masa te vei simti si mai obosit(a), va aparea o stare de epuizare fizica si eventual balonari, dupa care nu vei mai dori decât sa dormi. Dormitul dupa masa este o noua greseala, e nevoie sa treaca o perioada de timp între momentul cinei si somn iar acea perioada nu trebuie petrecuta lenevind în fata televizorului. E mult mai bine daca alegi sa faci o mica plimbare dupa masa sau daca pur si simplu speli vasele.Mâncarea este necesara organismului la fel cum benzina sau motorina sunt necesare masinii pentru a merge. Pentru o buna functionare, trebuie sa alegi produse de calitate.Prin urmare, în loc de sosuri, paste si fripturi, alege gratare si salate, peste si fructe de mare, brânzeturi si lactate, cereale, supe si nu în ultimul rând fructe si legume. Acestea din urma ar trebui consumate, pe cât posibil, în stare naturala, pentru ca prin fierbere sunt distruse majoritatea vitaminelor pe care le contin. O salata de cruditati, de pilda, nu necesita fierberea legumelor si este foarte sanatoasa, mai ales alaturi de un piept de pui preparat la gratar.Evita pe cât posibil si uleiul, untul sau margarina. Consuma-le moderat si, daca simti neaparat nevoia de ulei în mâncare, foloseste ulei presat la rece sau ulei de masline, care sunt mult mai sanatoase.