fbpx

Lucruri de stiut despre tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala este presiunea exercitata de catre sange asupra peretilor arterelor atunci cand inima bate ( tensiune arteriala sistolica ) si atunci cand inima se odihneste ( tensiune arteriala diastolica ). Se masoara in milimetri coloana de mercur ( mmHg ) .
Se considera ca TA optima este sub 120 .80 mmHg. Se accepta ca valori normale si cele situate intre 120 / 80 mmHg si 139 / 89 mmHg.
Tensiunea arteriala sistolica, care este primul numar, reprezinta presiunea din artere.
Tensiunea arteriala diastolica, al doilea numar, reprezinta presiunea din artere in momentul in care cordul se relaxeaza, dupa contractie.
Tensiunea arteriala crescuta sau hipertensiunea arteriala sistemica inseamna cresterea presiunii in arterele sistemice.
Ce factori influenteaza cresterea tensiunii arteriale?
Aportul crescut de sare.
Fumatul si alcoolul.
Consumul de grasimi si stikul de viata sedentar.
Obezitatea.
Stresul.
Cele mai multe cazuri de hipertensiune arteriala nu pot fi vindecate definitiv, dar de obicei pot fi controlate. Si complicatiile ei pot fi prevenite sau reduse, daca mergem la control si suntem precauti.
Este bine sa va faceti un mic jurnal in care tineti cont de valorile tensionale masurate.
Pentru a controla hipertensiunea arteriala, trebuie evitate in principal alimentele cu continut crescut sau cu supliment de sare. Acestea sunt muraturile, branzeturile sarate, conservele, aditivii alimentari uscati. De asemenea, trebuie sa aveti grija la apa minerala. Desi apa minerala comercializata in Romania are un continut scazut de saruri, este bine sa va informati la medicul de familie asupra consumui de apa minerala.
Orice activitate fizica facuta constant, echivalenta a 30 de minute de mers rapid, zilnic, este benefica. In felul acesta este usurata pierderea greutatii corporale, dar si un tonus psihic foarte bun!
Tensiunea arteriala nu trebuie masurata excesiv de des, deoarece variatia valorilor sale risca da devina prin ea insasi un element de stres suplimentar.

Citeste si:  Chisturile ovariene
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.