fbpx

Jucariile – pericol sau distractie

Peste tot in lume, au bagat in spital milioane de copii. Indiferent de pret, calitate sau marime, jucariile au fost declarate cele mai periculoase produse ale anului trecut, datorita compusilor chimici din care acestea sunt confectionate si care elimina substante toxice.
Peste 60% dintre jucariile prezente pe piata, la ora actuala, sunt fabricate in China. La noi in tara, cifra se pare ca depaseste pragul de 90%.
Citeste intotdeauna cu mare atentie eticheta jucariei inainte de a o cumpara. Daca are inscriptionat marcajul CE, aceasta reprezinta angajamentul din partea producatorului ca produsul respecta cerintele impuse la nivelul Uniunii Europene legat de securitate.
Nu cumpara jucarii care au un miros puternic ( parfumat sau chimic) si evita jucariile cu baterii. Scurgerile de plumb din baterii pot fi deosebit de periculoase pentru cei mici.
Ai grija sa alegi jucarii cu cat mai putin adeziv, deoarece contin o substanta chimica numita formaldehida, care are un potential cancerigen semnificativ.
De asemenea uita-te dupa marcajele “fara PVC” sau “acest produs nu contine ftalati, atunci cand optezi pentru o jucarie din plastic.
Jucariile umplute conventional cu blanita sintetica pot contine alergeni sau substante periculoase. Inainte de a le da copilului e bine sa le speli si sa le aerisesti, mai ales daca vorbim aici de jucariile moi captusite. Raul se poate produce si prin simpla atingere a jucariilor cu risc crescut de substante toxice. Nu e nevoie sa inghita sau sa le bage in gura pentru a se intoxica. Vulnerabilitatea copiilor fata de substantele toxice e determinata de o absorbtie crescuta, indusa, pe o de o parte, de caracteristicile pielii, care-i de cinci ori mai subtire comparativ cu a unui adult.
Din fericire, pe piata se pot gasi mai nou, jucarii ecologice, realizate din lemn fara rasini, bumbac organic sau hartie. Culorile utilizate sunt 100% naturale, pe baza de apa, iar adezivii sunt certificati. Sunt rezistente la saliva si nu reprezinta nici un risc daca sunt bagate in gura sau roase de micuti.

Citeste si:  O noua dimensiune in diagnosticarea si tratamentul cu biorezonanta
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.