fbpx

Invatati sa fiti un bun parinte

Nu exista o singura modalitate de a va ingriji copilul, stilurile parintilor fiind extrem de variate. Este insa important sa aveti anumite asteptari de la fiecare copil, care sa fie foarte clare. In zilele noastre, unii parinti sunt atat de stresati si ocupati, incat problemele copiilor sunt trecute pe planul secund. Iata insa cateva sugestii care va pot ajuta, ca parinti, sa oferiti copiilor echilibrul emotional si o dezvoltare psihica sigura:
– Faceti tot ce puteti pentru a-i asigura copilului o casa sigura, mancare adecvata, controale medicale periodice si exercitii fizice.
– Fiti atent la etapele dezvoltarii copilului pentru a nu va astepta la prea mult sau la prea putin de la el.
_ Incurajati-va copilul sa-si exprime sentimentele si respectati-le optiunile.
– Este bine sa le explicati ca toti oamenii experimenteaza durerea, teama, furia si anxietatea. Ajutati-va copilul sa-si exprime nemultumirile in mod pozitiv, fara a recurge la violenta.
– Incurajati respectul reciproc si increderea. Nu tipati la el, chiar daca nu sunteti de acord cu ce spune. Tineti in permanenta canalele de comunicare deschise!
– Ascultati-va copilul. Folositi cuvinte si exemple pe care copilul le poate intelege. Incurajati-l sa puna intrebari si exprimati-va disponibilitatea de a discuta despre orice subiect. Fiti onest si concentrati-va pe exemplele pozitive.
– Fiti un bun exemplu pentru copilul dv., pentru ca acesta va copiaza.
– Cereti ajutor in cazul in care va simtiti depasit de comportamentul copilului si sunteti incapabil sa va controlati propria frustrare si furie.
– Incurajati talentele copilului si accptati-i limitele. Stabiliti niste teluri care sa fie bazate pe capacitatile copilului, nu pe asteptarile altcuiva. Sarbatoriti realizarile. Nu comparati capacitatile copilului dv. cu cele ale altor copii si apreciati-i unicitatea.
– Petreceti-va cu regularitate timpul cu copilul. Ajutati-l sa faca fata suisurilor si coborasurilor vietii. Fiti increzatori in capacitatea lor de a se desurca in situatii noi.
– Disciplinati-l constructiv, fara a-l pedepsi fizic.
– Iubiti-l neconditionat. Invatati-l valoarea unei scuze, a cooperarii, a rabdarii, iertarii si cosideratiei pentru ceilalti. Nu va asteptati sa fie totul perfect, pentru ca a fi parinte este o slujba dificila.

Citeste si:  5 obiceiuri sanatoase
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.