
Cum recunosti o infectie urinara
Ai venit de la toaleta acum cateva minute si deja te grabesti intr-acolo. Colac peste pupaza- in loc sa simti o mare usurare, trebuie sa induri usturimi si/sau dureri. O data cu urina, elimini sange. Ai o stare febrila si toate la un loc se reduc la patru cuvinte: nu te simti bine.
Cum tratezi infectia urinara
Simptomele orienteaza diagnosticul, dar nu il stabilesc de unele singure. Trebuie identificat germenul „vinovat” si acest lucru este posibil prin urocultura. Uneori se fac si analize de sange. Apoi se stabileste (prin antibiograma) ce antibiotic anume trebuie prescris, pentru a distruge germenul. Daca infectia urinara este una recurenta, se impun si alte investigatii.
Infectiile urinare sunt practic niste afectiuni inflamatorii provocate de diferite tipuri de microorganisme care ajung in aparatul urinar, unde se multiplica si dau peste cap functionarea rinichilor si a cailor urinare. Cistita, uretrita, nefrite – „familia” infectiilor de acest soi este destul de mare. Si ne ia in vizor, de predilectie, pe noi, femeile. De ce? Din cauza particularitatii anatomice: uretra noastra este foarte scurta, in comparatie cu cea masculina, iar orificiul uretral este „plasat” in vecinatatea orificiului vagial si a celui anal. Prin urmare, microorganismele din aceste zone trec foarte usor in uretra.
Problema majora a acestor afectiuni este recurenta lor: se poate intampla sa le tratam corect si sa ramana doar o amintire neplacuta. Sau se poate intampla sa le tratam, sa treeaca si apoi sa reapara periodic.