Hepatita

Romania ocupa locul 1 in Europa ca numar total de cazuri de hepatita inregistrate. In Romania sunt 44,5 decese de cauza hepatica la suta de mii de locuitori fata de media europeaba de 15 decese la suta de mii de locuitori. Aproximativ 170 de milioane de oameni, adica 3% din populatia globului, sunt infectati cu virusul hepatic C. Din pacate, hepatita s-a raspandit in ultimii ani, in toate mediile si a ajuns sa afecteze persoanele din lumea intreaga.

Ceea ce multi din noi nu stiu, este ca, exista mai multe tipuri de hepatita: hepatita A, hepatita B, hepatita C, hepatita D, hepatita E si hepatita G. Atat hepatita A, cat si hepatita E se pot transmite prin alimente si apa potabila contaminate. Hepatita B este transmisa numai prin sange si fluide corporale.

Citeste si:  Endometrioza, o boala dureroasa

Hepatita A este o boala a ficatului cauzata de virusul hepatitei A. Se transmite prin contactul cu materiile fecale ale unei persoane infectate. Aceasta se intampla din cauza obiceiurilor sanitare proaste, cum ar fi lipsa spalarii mainilor dupa folosirea toaletei.

Hepatita B este cauzata de virusul hepatitei B si este una dintre cele mai des intalnite boli infectioase din lume. Se transmite de la o persoana la alta prin sange si fluide corporale.

Hepatita C este cauzata de virusul hepatitei C. De regula, se transmite prin transfuzii de sange.In majoritatea tarilor, in prezent, sangele provenit de la donatori este verificat inainte de a fi administrat altei persoane pentru a nu contine virusul.

Hepatita D este cauzata de virusul hepatitei D. Acesta are nevoie de virusul hepatitei B pentru supravietui. Uneori, persoanele cu hepatita B prezinta si infectii cu virusul hepatitei D, intrucat ambele tipuri sunt transmise de la o persoana la alta prin sange si fluide corporale.

Citeste si:  De unde porneste harababura în gura?

Hepatita E este cauzata de virusul hepatitei E. Ca si in cazul hepatitei A, virusul hepatic E se transmite prin contactul cu materiile facale ale unei persoane infectate.

Hepatita G – nu se cunosc multe lucruri despre virusul hepatitei G, nici daca el este cu certitudine, cauzator de boala. E posibil ca acesta sa fie transmis prin transfuzii cu sange contaminat.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.