fbpx

Furia adolescentilor

In ultimul timp, din ce in ce mai multi parinti se intreaba care este sursa furiei pe care copiii lor adolescenti o simt.
Adolescentii, ca si adultii, experimenteaza stresul de zi cu zi. In timp ce adolescentii incapatanati se lupta pentru independenta si mai putin control din partea parintilor, un adolescent furios se lupta cu dificultatile zilnice si incearca sa isi rezolve problemele emotionale, precum schimbarile din organismul lor, incercarea de a stabili o identitate, presiunea colegilor, cererile de la scoala, implicarea in prea multe activitati, si asteptarile mari ale parintilor.
Nu este de mirare asadar ca adolescentii nostri devin supraincarcati cu stres. Adolescentii au slabe aptitudini de a face fata problelor si furia este singura modalitate pe care o cunosc pentru a nu se simti tristi, raniti sau speriati.
Adolescentii au de asemenea asteptari nemotivate, in special daca sunt obisnuiti sa primeasca tot ce isi doresc. Daca acest lucru nu se intampla, sau realizeaza ca lucrurile nu sunt intotdeauna in controlul lor, se infurie.
Furia lor poate imbraca diferite forme. Anumiti adolescenti isi pot reprima furia, in timp ce altii pot devini distructivi sau se pot apuca de alcool sau droguri.
Diferite situatii pot scoate la suprafata sentimentele acestea de furie. Parintii sunt deseori luati prin surprindere si reactioneaza fie tipand fie certandu-se inapoi, sau pedepsindu-i pentru faptul ca si-au aratat furia.
In loc sa faca asta, parintii ar trebui sa vada aceasta furie ca un semnal de alarma, intrucat adolescentul lor este posibil sa nu gaseasca rezolvarea unor problemele, sau este coplesit de lucrurile pe care le are de indeplinit zilnic.
Din fericire, parintii au multe optiuni la indemana pentru a-si ajuta adolescentii sa depaseasca aceasta frustrare si sa faca fata presiunii de zi cu zi.
1. Discuta cu adolescentul tau despre conflictele nerezolvate pe care le are.
2. Asculta-l cu atentie.
3. Intelege situatia din perspectiva adolescentului.
4. Concentreaza-te asupra sentimentelor lui.
5. Ajuta-ti copilul sa rezolva o situatie.
6. Arata-i adolescentului tau ca iti pasa.

Citeste si:  Semintoterapie
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.