
Foarte putina lume stie si constientizeaza faptul ca fructele au un continut bogat de vitamine, minerale si fibre, ca sunt bogate in substante fitochimice vitale pentru sanatatea organismului uman.
Conform cercetarilor, aceste substante pot pastra celulele sanatoase, reduc nivelul colesterolului LDL si il cresc pe cel de tip HDL, protejeaza si previn anumite forme de cancer sau boli cardiovasculare.
Fructele contin cantitati variate de vitamine, in special vitamina C si vitamina A. Fie ca le consumi crude, fie coapte la desert, fructele trebuie sa faca parte din alimentatia ta.
Strugurii rosii sau negri sunt mai bogati in substante nutritive decat cei albi, iar prunele si ciresele sunt mai benefice decat perele si merele.
Perele sunt o sursa de fibra solubila, care ajuta foarte mult la reducerea nivelului colesterolului.
Mananca fructele cu coaja: merele, perele, piersicile, deoarece au un continut bogat in fibre, vitamine si minerale.
Citricele sunt cunoscute pentru aportul lor mare de vitamina C, dar si datorita continutului de acid folic, fibre, carotenoide si pigmenti vegetali.
Portocalele si mandarinele sunt bogate in beta criptoxantin, care inhiba dezvoltarea anumitor tumori, grepfrutul roz contine licopene, care protejeaza organismul impotriva cancerului la prostata si a altor forme de cancer.
Fructele de padure contin putine calorii, insa au continut bogat de fibre, substante fitochimice antioxidante, vitamine.
Datorita faptului ca se strica foarte repede, este recomandat sa le consumi in maxim doua zile dupa ce le-ai cumparat.
Zmeura, capsunile, afinele, agrisele, murele si coacazele au un continut bogat de vitamina C. Se recomanda sa fie consumate crude, deoarece coapte isi pierd vitaminele si proprietatile anti-oxidante.
Fructele exotice sunt si ele bune pentru organismul nostru si ne asigura un aport important de vitamine, cum ar fi betacaroten, licopene si carotenoide, care protejeaza organismul impotriva infectiilor oftalmologice.
Evita sa mananci fructe nespalate sau care s-au alterat.