Frica de intuneric

Frica este o emotie fireasca, omeneasca, negativa, dar care poate fi utila in doze potrivite.Frica de intuneric poate fi cauza pentru care copilul dumneavoastra nu doarme singur, de aceea trebuie gasita o solutie urgenta pentru asta. Aceasta frica apare in mod frecvent la micuti si creste in intensitate in momentul in care ei vizualizeaza imagini violente, emisiuni, filme sau desene cu monstrii sau materiale de groaza.
Imaginatia copilului este stimulata de emotiile sale: frica il determina sa vada monstrii fiorosi din desene sau carticele in orice umbra.
Pentru a-l ajuta sa scape de teama de intuneric, poti pentru inceput, sa-i lasi lumina aprinsa, pe timpul noptii, pana ce socul se mai diminueaza. Alege o veioza micuta, special pentru copilasi, cu desene vesele, cum ar fi floricelele, stelutele sau norisori.
Imediat ce el se mai linisteste, continua prin a renunta la carticelele sau desenele animate cu monstrii si personaje fantastice negative: zmei, balauri sau roboti. Vizionarea pe timp indelungat a acestor secvente vor ramane imprimate in memoria copilului, iar seara cand mintea lor se relaxeaza, subconstientul incepe sa reproduca ce a vazut in timpul zilei si astfel apar cosmarurile si visele urate, teama de a dormi singuri si teama de intuneric.
Alaturi de copil, demonstrati-i ca poate sa-si invinga teama, privind in intuneric. Astfel, se convinge ca nu este adevarat ceea ce isi inchipuie, incepand sa-si controleze frica.
O alta metoda ar fi aceea de a-l ajuta sa-si foloseasca imaginatia in sens pozitiv. De ce nu si-ar imagina personaje pozitive, in locul acelor monstrii? Pune-i desene cu zane si spiridusi, deoarece lumea povestilor da copilului libertatea de a infrunta frica, rezultatul fiind diminuarea si controlul ei.
Daca nici in felul acesta, nu obtineti rezultate satisfacatoare, mai puteti apela la un mic ajutor. Seara inainte de a se pune in pat la culcare, lasati undeva in coltul camerei radio-ul deschis sau puneti-i un cd cu muzica speciala, pentru micuti, care ajuta foarte mult la linistirea emotiilor negative si a fricii. In felul acesta, cand se va trezi in timpul noptii, si se va vedea singur in intuneric, nu se va mai speria atat de tare, deoarece auzind acele voci placute si angelice pe fundal, cu siguranta va crede ca nu este singur si ca de fapt viseaza, iar vocile acelea sunt ale zanelor si ale ingerasilor pe care i-a vazut el in desene acum doua seri.

Citeste si:  Sanatatea din timpul sarcinii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.