Fertilitatea la control

Din ce in ce mai multe cupluri din ziua de azi se confrunta cu probleme de cuplu cauzate de infertilitatea unuia dintre parteneri, de incapabilitatea de a da viata unui copil.
Care sunt aceste cauze si cum afecteaza viata de cuplu?

La barbati cauzele de infertilitate sunt urmatoarele:
Scaderea numarului si a calitatii spermatozoizilor. Aceasta problema afecteaza 1-3 % dintre barbati. Lipsa spermatozoizilor se poate datora unui defect de spermatogeneza sau poate fi consecinta unor obstructii a cailor genitale.
Sechele ale unor tratamente sau ale unor boli. Anumite medicamente, substante toxice sau radioterapia pot afecta pe o perioada temporara sau definitiva spermatogeneza.

Citeste si:  Terapii neconventionale: reflexoterapia

La femei cauzele de infertilitate sunt urmatoarele:
Anomaliile functiei uterine: anomalii induse chirurgical, inflamatii, fibroze, sinechii datorate unor interventii chirugicale sau a unor infectii.
Tulburari ale functiei ovariene ( amenoreea ).
Obezitatea.
Diabetul zaharat.
Boli autoimune
Tulburari psihologice.

Substantele cu continut mare in estrogeni pot provoca:
Hipofertilitate.
Azoospermie.
Cresterea frecventei unor anumite umori: cancer mamar, cancer de prostata sau testicul.pubertate precoce.
Disfunctie erectila.
Disfunctia sistemului imunitar.
Disfunctii tiroidiene, obezitate, diabet.

Citeste si:  Conform studiilor, consumul zilnic de cafea protejeaza creierul

Probleme de fertilitate se pot gasi regasi la ambii parteneri in 40 % din cazuri, pot fi de cauza exclusiv feminina in 30 % din cazuri sau de cauza exclusiv masculina in 20 % din cazuri.
Fertilitatea reprezinta abilitatea unui individ de a concepe.
Fecundabilitatea corespunde probabilitatii producerii unui embrion apt de dezvoltare si de initiere a unei sarcini. Durata medie de relatii sexuale regulate necesare conceperii este de 4 luni.
Fecunditatea reflecta numarul de copii care se nasc. Depinde de fertilitatea cuplului, dar, mai ales, de masurile pe care femeia sau ambii parteneri le iau pentru a evita sau, din contra a favoriza conceperea unui copil.
O atitudine calma si atenta insotita de o informare corecta sunt utile unei vieti sanatoase, echilibrate si sunt esentiale pentru pastrarea darului pe care il avem – capacitatea de a da viata si de a creste copii frumosi si sanatosi.

Citeste si:  Copiii care merg la piscina, predispusi la astm

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.