Doctor, cantareata sau printesa

La intrebarea ce vrei sa devii cand te faci mare, majoritatea copiilor isi doresc cam acelasi lucru: doctorita, dansator, sofer, printesa…sau..macara. Inca de mici ei constientizeaza ca vine o zi cand vor deveni persoane mari, adulte, ca si parintii lor, si ca va veni un moment cand isi vor alege o profesie, pe care sa o practice cu placere. Alegerea profesiei este un moment important, insa adolescentii din ziua de azi sunt din ce in ce mai nehotarati si idealisti. Ce pot face parintii in astfel de cazuri? Inca din primii ani de viata, trebuie sa-i dai copilului tau posibilitatea de a alege sa faca ceea ce ii place. Inainte de a te grabi sa-l inscrii la cursuri de dans, balet, innot sau orice alte cursuri, vorbeste cu el si incearca sa-l intrebi la ce activitati i-ar placea sa ia parte. Petrece cat mai mult timp cu el, astfel incat sa-i observi abilitatile si gusturile. Daca acest lucru nu se intampla, nu dispera. Unii isi descopera in timp pasiunile si vor cere chiar ei sa-i inscrieti la anumite activitati.
Lasa-i libertatea de alegere si nu-l obliga sa urmeze o meserie care nu-i place. Adu-l cu picioarele pe pamant atunci cand visele si dorintele depasesc realitatea si explica-i cu calm si tact cat de important este sa faci o alegere buna, si sa te bucuri toata viata de roadele activitatii tale.
Du-l de cate ori ai posibilitatea in diferite colectivitati de munca si lasa-l sa observe pret de cateva zeci de minute in ce consta profesia respectiva.
Da-i posibilitatea, de a lucra pe durata verii, in timpul adolescentei. Asa va reusi sa-si dezvolte propriul orizont, va interactiona cu lumea, va invata sa devina responsabil si va aprecia valoarea banului castigat de el.
Daca totusi copilul tau refuza sa vorbeasca cu tine, sa-si exprime nevoile si dorintele in ceea ce priveste viitorul lui, nu uita ca poti apela la unul dintre cabinetele de specialitate, de orientare profesionala. Aceste cabinete au menirea de a-i ajuta pe tinerii absolventi sa-si descopera aptitudinile si sa-i indrume catre diverse profesii, pe diferite domenii.

Citeste si:  Terapie adolescenti
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.