fbpx

Dictionar medical prima parte

Anticorpi – imunoglobuline produse de organism prin reactia anumitor particule sau a unor microorganisme straine, care joaca un rol important in imunitate.

Botulism – reprezinta o intoxicatie alimentara bacteriana data de bacilul botulinic ( Clostridium botulinicum ) prin ingestia unor alimente prost preparate, mai ales conserve expirate sau alimente insuficient gatite.

Cataplasma – pasta obtinuta din diferite pulberi amestecate cu apa, sau, mai frecvent, uleiuri, care se aplica in general calda pe tegumente si care are un efect calmant, relaxant sau stimulant, emolient, antipruriginos si antiiritant. Este foarte folosita in terapiile naturiste.

Citeste si:  Portia zilnica de sanatate a copiilor

Dermatita atopica sau eczema atopica – este o leziune produsa la nivelul pielii nou-nascutilor, caracterizata prin aparitia unor placarde rosii asociate cu o intensa mancarime, care evolueaza spre formarea de vezicule care se acopera apoi cu cruste. Evolueaza in pusee si se vindeca cel mai adesea inaintea varstei de 2 ani. Este legata de tendinta de a reactiona intr-o maniera excesiva la contactul cu diverse substante sau alergeni, in mod normal, inofensive ( praf, polen, par ).

Electroterapie – parte a fizioterapiei, care studiaza utilizarea actiunii diverselor forme ale energiei electrice asupra corpului uman, cu scop curativ sau profilactic. Procedurile folosite in tratamentul electroterapiei sunt curentul galvanic, ionizarile, curentul diadinamic, ultrasunetul, curentii interferentiali si magnetodiafluxul.

Citeste si:  Invingerea timiditatii

Fructoza – glucida formata din sase atomi de carbon, parte a zaharozei, prezenta in unele fructe si in mierea de albine.

Giardia lamblia – este agentul etiologic al giardozei. Parazitul prezinta doua forme : vegetativa si chistica si se localizeaza in intestinul subtire, mai ales la nivelul duodenului.

Helicobater pylori – este o bacterie Gram negativ, spiralata, flagelata, care se localizeaza in criptele mucoasei gastrice. Infectia cu Helicobacter pylori este o cauza majora de gastrita cronica si ulcer peptic. Infectia cu acest virus evolueaza in multe cazuri asimptomatic. Cand se insoteste de manifestari clinice apare un disconfort abdominal, dureri abdominale, greata, arsuri, regurgitatii sau senzatie de plenitudine dupa mese.

Citeste si:  Ce invata bebe

Insulina – este un hormon polipeptidic produs de celulele beta ale insulelor Langerhans pancreatice. Secretia de insulina este stimulata de hiperglicemie, unii aminoacizi, hormoni ca glucagonul, gastrina, secretina sau colecistokinina .

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.