Dictionar medical partea a doua

Laringospasm – contractura involuntara a corzilor vocale, care survine adesea la nou-nascut sau in cadrul unor boli acute. Provoaca asfixia ( coloratie albastra a pielii si mucoaselor, locala sau generalizate, determinata de lipsa de oxigen a tesuturilor ) .

Mycoplasma face parte din flora microbiana a omului si se gaseste in special la nivelul orofaringelui, tractului respirator superior si tractului urogenital. Este cunoscuta ca fiind cea mai mica forma biologica care pot supravietui singura.

Menisc – piesa a tesutului cartilaginos, care are forma de corn si pe care ii gasim in mai multe articulatii ale corpului. Cel mai frecvent sunt afectate meniscurile de la nivelul genunchiului, care pot prezenta fisuri sau fracturi in general de cauza traumatica.

Citeste si:  Rosucard - primul generic de rosuvastatina de pe piata romaneasca

Nutriment – substanta organica sau anorganica care se gaseste in alimente. Ele sunt digerate si absorbite in tubul digestiv pentru a fi utilizate imediat in reactiile metabolice ale organismului.

PTH – este un hormon secretat de glandele paratiroide, cu structura polipeptidica. Rolul fiziologic al paratiroidelor se exercita prin intermediul acestui hormon, care actioneaza atat asupra oaselor, cat si asupra rinichilor, mentinand in limite fiziologice raportul calciu / fosfor.

Citeste si:  Furia poate fi periculoasa pentru sanatate, avertizeaza medicii

Picior plat ( platfus ) – deformare a piciorului caracterizata prin absenta concavitatii boltei plantare, o slaba tonicitate a muschilor din aceasta regiune si prin derivarea in afara a calcaiului.

Padologie – stiinta care se ocupa cu studiul piciorului sanatos, studiul patologiei si tratamentul bolilor care survin la acest nivel.

Ruptura musculara – este o ruptura a unui muschi produsa de obicei in timpul unui efort prea intens. Ea survine de obicei la persoane neantrenate, in timpul unui efort fizic. Se manifesta printr-o durere vie, care poate provoca chiar si o sincopa.

Citeste si:  Cum sa scapam de acneea de pe spate?

Sincope – perioade de cateva secunde de pierdere a constientei, prabusirea tensiunii, oprirea tensiunii, oprirea respiratiei, absenta pulsului, aparute brusc pe fondul diminuarii oxigenarii cerebrale.

Staza – incetinirea circulatiei sangvine din cauza afectarii structurii sistemului circulator.

Tetraplegie – termen medical care inseamna paralizia celor patru membre, determinata de leziuni nervoase centrale sau periferice.

Torace cifotic – curbarea excesiva a coloanei vertebrale in regiunea toracica, producand asa-numita cocoasa.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.