fbpx

De unde isi iau proteinele persoanele care adopta un regim vegetarian?

Afara e atât de cald, încât nu mai ai deloc pofta de mâncaruri grase, iar meniul tau consta din ce în ce mai mult în legume si fructe. De aici, la un regim vegetarian, nu mai e decât un pas!Tot mai multi oameni se declara vegetarieni si recunosc beneficiile extraordinare ale acestui stil de viata. Sunt mai multe motivele pentru care cineva se poate hotarî sa treaca la acest mod de viata: motive de ordin etic, ecologic sau umanitar. Cel mai convingator argument dintre toate este, însa, cel referitor la sanatate. Cercetatorii au demostrat ca regimul vegetarian diminueaza riscurile de boli cardio-vasculare si de diabet.Unii îsi imagineaza ca vegetarienii trebuie sa fie niste oameni piperniciti, rahitici, lipsiti de energie. Asta e complet fals: studiile arata ca vegetarienii sunt mai activi, nu au probleme majore cu greutatea, nu fumeaza, nu consuma alcool în exces, nu se drogheaza si au o sanatate de invidiat.Daca vrei si tu sa devii vegetarian, trebuie sa ai grija ce manânci, pentru a duce o viata echilibrata. Renuntarea la carne poate antrena modificari serioase în organismul tau si risti sa constati, dupa un timp, ca suferi de carente multiple de proteine, vitamine si minerale si ca sanatatea ta e în pericol.În carne se gasesc proteine care ajuta la construirea si la reînnoirea tesuturilor, la repararea celulelor, la fabricarea hormonilor si la întretinerea organelor vitale din corp. Daca alegi sa nu mai manânci niciun fel de carne, nici de pui, nici de peste, atunci trebuie sa compensezi cumva lipsa de proteine, deoarece acestea sunt esentiale pentru buna functionare a organismului tau.Exista mai multe tipuri de alimente de unde poti extrage proteinele necesare. Legumele uscate, precum lintea, fasolea alba sau rosie, soia si mazarea contin multe dintre proteine, dar nu au, în schimb, acizi aminati, pe care celulele nu le pot sintetiza singure. Acesti acizi aminati se combina în diferite moduri pentru a forma musculatura, pielea si parul, dar si o parte din sistemul imunitar si tesuturile organismului. Proteinele de origine animala contin cea mai mare cantitate de acizi aminati esentiali, dar tu trebuie sa faci rost de ei din alta parte. Trebuie, asadar, sa îti incluzi în regimul tau alimentar multe fructe uscate, cum ar fi nucile, alunele si migdalele, dar si cereale: orez, grâu (din pâine sau din fainoase).Mai poti gasi proteine si în derivatele din alimentele de origine animala, în lactate (brânzeturi, iaurturi) si oua. Unii vegetarieni fac o alegere extrem de benefica pentru sanatatea lor si includ pestele în regimul lor: pestele contine toata gama de proteine si astfel, înlocuieste complet carnea rosie.
Afara e atât de cald, încât nu mai ai deloc pofta de mâncaruri grase, iar meniul tau consta din ce în ce mai mult în legume si fructe. De aici, la un regim vegetarian, nu mai e decât un pas!Tot mai multi oameni se declara vegetarieni si recunosc beneficiile extraordinare ale acestui stil de viata. Sunt mai multe motivele pentru care cineva se poate hotarî sa treaca la acest mod de viata: motive de ordin etic, ecologic sau umanitar. Cel mai convingator argument dintre toate este, însa, cel referitor la sanatate. Cercetatorii au demostrat ca regimul vegetarian diminueaza riscurile de boli cardio-vasculare si de diabet.Unii îsi imagineaza ca vegetarienii trebuie sa fie niste oameni piperniciti, rahitici, lipsiti de energie. Asta e complet fals: studiile arata ca vegetarienii sunt mai activi, nu au probleme majore cu greutatea, nu fumeaza, nu consuma alcool în exces, nu se drogheaza si au o sanatate de invidiat.Daca vrei si tu sa devii vegetarian, trebuie sa ai grija ce manânci, pentru a duce o viata echilibrata. Renuntarea la carne poate antrena modificari serioase în organismul tau si risti sa constati, dupa un timp, ca suferi de carente multiple de proteine, vitamine si minerale si ca sanatatea ta e în pericol.În carne se gasesc proteine care ajuta la construirea si la reînnoirea tesuturilor, la repararea celulelor, la fabricarea hormonilor si la întretinerea organelor vitale din corp. Daca alegi sa nu mai manânci niciun fel de carne, nici de pui, nici de peste, atunci trebuie sa compensezi cumva lipsa de proteine, deoarece acestea sunt esentiale pentru buna functionare a organismului tau.Exista mai multe tipuri de alimente de unde poti extrage proteinele necesare. Legumele uscate, precum lintea, fasolea alba sau rosie, soia si mazarea contin multe dintre proteine, dar nu au, în schimb, acizi aminati, pe care celulele nu le pot sintetiza singure. Acesti acizi aminati se combina în diferite moduri pentru a forma musculatura, pielea si parul, dar si o parte din sistemul imunitar si tesuturile organismului. Proteinele de origine animala contin cea mai mare cantitate de acizi aminati esentiali, dar tu trebuie sa faci rost de ei din alta parte. Trebuie, asadar, sa îti incluzi în regimul tau alimentar multe fructe uscate, cum ar fi nucile, alunele si migdalele, dar si cereale: orez, grâu (din pâine sau din fainoase).Mai poti gasi proteine si în derivatele din alimentele de origine animala, în lactate (brânzeturi, iaurturi) si oua. Unii vegetarieni fac o alegere extrem de benefica pentru sanatatea lor si includ pestele în regimul lor: pestele contine toata gama de proteine si astfel, înlocuieste complet carnea rosie.

Citeste si:  Alergii alimentare
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.