
Pentru unii adolescenti, conceptul de invatare reprezinta un proces mecanic, neinteresant, pe care il fac doar de gura parintilor sau pentru a scapa de temele date de profesori.
Rare cazurile in care adolescentii invata din proprie vointa sau pentru ca ei singuri constientizeaza importanta acestui lucru.
De cele mai multe ori, daca nu sunt motivati sau impinsi de la spate sa invete, adolescentii lasa pe seama altora aceste lucruri si prefera sa astepte pana a doua zi, cand ajung la scoala si pot copia tema de la vreun coleg.
Marea greseala a celor care decid sa invete in modul acesta este ca invata mecanic, pe dinafara, retin pe moment toate informatiile, dar dupa ce au fost ascultati sau testati, uita tot ce au invatat.
Un factor distructiv il reprezinta atentia distributiva pe care acestia o acorda atunci cand isi fac temele. Unii asculta muzica, altii se uita la televizor, altii se joaca pe calculator in timp ce-si fac temele. In mod automat, atentia lor catre lectii sau procesul de invatare nu mai este la fel de eficient si pierd foarte mult timp si informatii, pe care uneori nu le mai pot relua.
Alti adolescent merg pe principiul :â€La ce-mi foloseste sa invat?†atunci cand iau exemplul altor persoane care “au ajuns bine†fara sa se speteasca sau sa-si dea duhul invatand.
Copilul, in loc sa gaseasca o explicatie plauzibila pentru faptul ca nu este atras sa invete, sa gandeste mai degraba la efectele negative, care pentru el sunt pozitive si care il ajuta sa invete si sa “inmagazineze†numai ce informatii vrea.
Alti adolescenti nu invata de teama sa nu fie considerati tocilari de catre colegi. De multe ori, cei care isi fac temele, invata ce trebuie si ii ajuta si pe ceilalti pe deasupra, sunt cei mai desconsiderati, cei mai batjocoriti, dar fara de care “alte specimene de adolescenti†nu s-ar putea descurca.
Si nu in ultimul rand, sunt persoane care nu invata pentru ca simt ca nu mai fac fata cerintelor: sunt foarte multe materii, foarte putin timp la dispozitie sa acumulezi toate cunostintele si prea multe testari carora trebuie sa faca fata: teme, teze, lucrari, examene orale. Trezitul de dimineata, mersul la scoala, venitul acasa, invatatul si lipsa timpului liber se pot transforma in cel mai mare inamic al adolescentului: stresul!